• Посилання скопійовано

Незабаром з’явиться новий порядок проведення трудових перевірок Держпраці

Мінекономіки розробило проєкт постанови КМУ про деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю

Незабаром з’явиться новий порядок проведення трудових перевірок Держпраці

На сайті профспілок з’явився текст проєкту постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». 

У пояснювальній записці до проєкту постанови КМУ нагадано, що Постановою № 823 затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Але, як відомо, ще 14 вересня Шостим апеляційним адмінсудом м. Києва у справі № 640/17424/19 скасована Постанова № 823, якою затверджено порядок проведення інспектування у сфері праці та зайнятості населення. Про це ми писали тут

З цієї дати роботодавцям слід враховувати, що:

  1. постанови про застосування штрафів та приписи, які винесені за результатами інспектування до 13.09.2021 р. включно, є законними;
  2. усі, хто оскаржує зараз штрафи від Держпраці в судах, теж можуть використати скасування Постанови № 823 як аргумент на свою користь;
  3. якщо перевірка ще триває та акт не складено, то, на жаль, припинити таку перевірку доволі  складно;
  4. якщо в документах на проведення перевірки (наказі та направленні) згадується Порядок або Постанова №823, то до перевірки можна не допускати.

І ось Мінекономіки вирішило зайнятися розробкою нових порядків. Але про судове рішення фахівці Мінекономіки в пояснювальній записці не вказали. 

Проте вони зауважили, що за результатами проведеного аналізу скарг, що надходили від юридичних осіб та ФОПів (роботодавців) на дії інспекторів праці при здійсненні ними перевірок, та  враховуючи судову практику з цих питань та необхідність цифровізації перевірок за додержанням законодавства про працю Постанова № 823 потребує вдосконалення.

Так от проєктом акта врегульовуються механізм здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Зокрема, планується встановити організаційні питання, пов'язані зі забезпеченням здійснення зазначених функцій, зокрема, встановлення єдиних вимог до посадових ociб, уповноважених на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

Проєктом передбачається ввести нові підходи у роботі інспекції. Зокрема, здійснення превентивних заходів впливу на СГ, а не караючих, з метою запобігання вчинення порушення законодавства про працю.

 З текстом проєкту порядків можна ознайомитися тут. Докладний їхній аналіз наведемо в окремій аналітиці. 

***

Читайте також: Порядок перевірок Держпраці: знайомимось із проєктом

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»