• Посилання скопійовано

Уряд розширив повноваження Держпраці: нова постанова №1117

З’явився текст змін до Положення про Держпраці, затверджених КМУ. Його приведено у відповідність до норм чинного законодавства. Ці зміни почали діяти з 3 листопада

Уряд розширив повноваження Держпраці: нова постанова №1117

На засіданні 28 жовтня Уряд затвердив постанову «Про внесення змін до Положення про Державну службу України з питань праці» №1117. 1 листопада на сайті КМУ було розміщено її текст. З ним можна ознайомитися тут.

Але, зверніть увагу! Постанову №1117 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №211 від 03.11.2021 р. Відповідно змінені повноваження також діють з цієї дати.

  

Нові повноваження Держпраці

До пп. 17 п. 4 Положення вносяться норми щодо нових повноважень Держпраці. Зокрема, фахівці Держпраці тепер будуть займатися перевіркою:

  • повноти вивчення родовищ корисних копалин, гірничо-технічних, інженерно-геологічних, гідрогеологічних та інших умов їх розробки, будівництва та експлуатації підземних споруд, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва;
  • виконання вимог щодо охорони надр під час встановлення кондицій на мінеральну сировину та експлуатації родовищ корисних копалин;
  • повноти видобування оцінених запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;
  • додержання встановленого порядку обліку запасів корисних копалин, обґрунтованості та своєчасності їх списання.

Також, за оновленими нормами пп. 31 п. 4 Положення, на неї покладатиметься обов’язок реєстрації декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. Але на практиці вона це робить і  зараз. 

 

Нові права Держпраці

Завдяки доповненню пп. 34  п. 4 Положення новими нормами, Держпраці матиме право брати участь:

  • в атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки;
  • у роботі комісії із списання об’єктів державної власності.

 

Що нового у перевірках?

Також Держпраці буде дозволено проводити фіксацію процесу проведення перевірок (інспекційних відвідувань) з використанням засобів аудіо-, фото- та відеотехніки.

 

Самопредставництво інтересів Держпраці

Згідно з новими нормами пп. 7 та 8 п. 5 Положення Держпраці забезпечує:

  • в межах повноважень, визначених у цьому Положенні, самопредставництво інтересів Держпраці як органу державної влади, який у передбачених законом випадках бере участь у справах та діє у судах України від імені та в інтересах держави, яке здійснюється без окремого доручення керівника державними службовцями самостійних структурних підрозділів апарату Держпраці відповідно до положень, що затверджуються наказом Голови Держпраці, а також без окремого доручення керівника – державними службовцями структурних підрозділів територіальних органів Держпраці відповідно до положень, що затверджуються наказом керівника відповідного територіального органу Держпраці;
  • представництво, самопредставництво інтересів Держпраці в судах України, зокрема через територіальні органи Держпраці.

 

Перевірка невідповідності окремих посадових осіб займаній посаді

Держпраці матиме право надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати матеріали відповідним органам для притягнення таких осіб до відповідальності згідно із законом. Це передбачено новим пп. 14 п.6 Положення.

Зауважимо, що це завдання й так покладено на Держпраці, оскільки вона займається перевірками з охорони праці, але до цього в  Положенні це не було прописано.  

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»