• Посилання скопійовано

Чи поширюються повноваження Держпраці на припинення незаконного будівництва під високовольтною лінією електропередачі?

Нагляд за дотриманням вимог Правил будівництва під високовольтною лінією електропередачі не належать до компетенції Держпраці

Чи поширюються повноваження Держпраці на припинення незаконного будівництва під високовольтною лінією електропередачі?

Держпраці у Волинській області розповідає, що відповідно до Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою КМУ від 04.03.1997 р. №209 (далі – Правила), електричними мережами, які підлягають охороні згідно з Правилами, вважаються трансформаторні підстанції, розподільні пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні і підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать.

Також відповідно до Правил в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, у тому числі забороняється будувати житлові, громадські та дачні будинки.

Згідно з Правилами енергопідприємства видають письмові дозволи, у тому числі на використання охоронних зон підприємствам і приватним особам, які виконують будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію будинків та споруд поблизу електричних мереж – за умови наявності у проектно-кошторисній документації заходів щодо збереження електричних мереж.

Відповідно до пункту 4 Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України, затвердженого постановою КМУ від 14.02.2018 р. №77, Держенергонагляд відповідно до покладених на нього завдань, здійснює державний енергетичний нагляд, у тому числі за:

  • електричними установками і мережами учасників ринку (крім споживачів);
  • дотриманням учасниками ринку (крім споживачів) вимог правил та інших нормативно-правових актів і нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, технічного стану електричних установок і мереж.

Питання проектування, будівництва, ведення технічного нагляду за будівництвом та прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, визначаються державними будівельними нормами, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Нагляд за дотриманням вимог Правил не належать до компетенції Держпраці.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Волинській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»