• Посилання скопійовано

Як Бюро економбезпеки буде перевіряти бізнес?

Насамперед детектив зобов'язаний долати кримінальне явище, бо там ризик є найбільшим. Тобто спершу детективи Бюро зупинятимуть незаконну схему

Як Бюро економбезпеки буде перевіряти бізнес?

Директор Бюро економічної безпеки дав розлоге інтерв’ю виданню «Економічна правда», в якому розповів про головні завдання органу на найближчу перспективу, пріоритетні напрямки докладання зусиль та стратегічні цілі БЕБ.

 

Як БЕБ буде перевіряти бізнес 

«Бюро економічної безпеки – це новий орган. Він буде зупиняти кримінальні прояви в усіх сферах економіки.  Ми орієнтовані на випередження економічних ризиків, а не на реагування на вже існуючі правопорушення постфактум. Це мінімізує силовий тиск на бізнес», – зазначив Вадим Мельник. 

Нова модель роботи – це ризикоорієнтований підхід. Аналітична складова передбачає доступ до баз даних, проведення аналізу та формування спеціальних аналітичних продуктів – це передбачено законом і в інший спосіб Бюро працювати не повинно.

Правоохоронна функція БЕБ залишатиметься. Вона реагуватиме на заяви про скоєння злочинів, спираючись на аналітичні продукти. Проте основний масив роботи формуватиметься навколо аналітичного блоку, який спрямовує роботу детектива. Аналітики будуть визначати пріоритети.

Наприклад, якщо злочинне угрупування створило незаконну схему з надання послуг по мінімізації податків 100 діючим компаніям, то в першу чергу детектив зобов'язаний долати це кримінальне явище, бо там ризик є найбільшим. Тобто, в першу чергу  детективи Бюро зупинятимуть власне незаконну схему.

Очільник відомства згадав і  про злочинні угрупування, які системно працюють на ринку, як ті ж самі «скрутки» ПДВ. Вони набувають системності та працюють з корупційним прикриттям. Тому друга черга – це подолання корупційного прикриття. 

І лише третя черга – це живий бізнес, який за «схемою» не сплатив податки. Результатом має стати повне виконання зобов’язань зі сплати податків.

 

Підрозділи фізичного захисту

«Чи будуть вони існувати в БЕБ? Так, будуть, але це підрозділи, які забезпечать безпеку роботи працівників Бюро економічної безпеки. Де гарантія, що на детектива не буде скоєно напад під час проведення обшуку? Нема такої гарантії. Тому працівники, які забезпечуватимуть безпеку детективів БЕБ будуть присутні» – повідомив директор БЕБ.

Є норма КПК, яка чітко прописує: якщо нема жодних підстав вважати, що є загроза нападу, перешкоджання тощо, то детектив має просто зачитати ухвалу суду про проведення обшуку, поставити питання, запропонувати видати зазначені в ухвалі суду речі.

Однак навіть після слідчих дій білий бізнес має продовжувати працювати. У Бюро напрацьовуються алгоритми щодо вилучення копій документів і копіювання інформації з електронних носіїв без зупинки роботи бізнесу. 

 

Які справи буде розслідувати Бюро економічної безпеки

«Буквально вчора ввечері я проводив нараду по напрацюваннях аналітиків на фондовому ринку. Мені доповіли, що вже сьогодні в роботі більше 100 встановлених фактів так званих «скам-проєктів» – це використання сміттєвих акцій. 

Йдеться про те, як під відомим брендом організовується якась компанія, яка випускає акції і ними торгує. Це, по-перше, сміттєві акції. По-друге, це шахрайство, це збитки для людей», – поінформував В.Мельник. 

«Сміттєва» акція дає можливість розігнати вартість якоїсь акції шляхом її проганяння через п’ять ланцюгів. Купуються акції за 100 тисяч, продаються за мільйон. 900 тисяч легалізовуються. Таким чином відбувається легалізація незаконних доходів. Завдання БЕБ якраз не нашкодити білому бізнесу своїми повноваженнями та функціями. Тому важливо визначити критерії «сміттєвості» цієї акції. Щоб не помилитись на цьому шляху БЕБ буде співпрацювати з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. 

Щодо банківської сфери, працівники Бюро отримали інформацію та почали перевіряти, що один із державних банків, який готується до приватизації, 3-4 місяці тому почав закривати прибуткові територіальні підрозділи, територіальні та регіональні відділення.

Співробітники БЕБ перевіряють інформацію, і якщо там будуть знайдені ознаки, що до приватизації відбувається зменшення вартості активів, за рахунок зменшення мережі, то цей випадок більш детально вивчатиметься у Бюро економічної безпеки.

Як пряму компетенцію Бюро  В.Мельник  відзначив роботу з викриття схем з ухилення від сплати податків та зборів при виплаті зарплат для забезпечення рівних умов на ринку праці. 

«Наше завдання: забезпечити рівні умови. Якщо хтось не сплачує податки із зарплатні, він перебуває в більш вигідних умовах. Я поставив завдання, аби аналітики напрацьовували кейси по виплаті зарплати в конвертах. Ми цим будемо займатись, бо втрати йдуть великі», – заявив директор Бюро.

Повну версію інтерв’ю читайте за посиланням.

***

Читайте також:

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»