• Посилання скопійовано

Влада діє незаконно, направляючи перевірки на бізнес під час карантину, – Железняк

За позицією нардепа Я. Железняка, податкові перевірки бізнесу під час карантину заборонені. Тому тиск, який зараз чинить ДПС на український бізнес, є незаконним

Влада діє незаконно, направляючи перевірки на бізнес під час карантину, – Железняк

Податкові перевірки бізнесу під час карантину заборонені українським законодавством. Тому тиск, який зараз чинять фіскальні служби на український бізнес, є незаконними.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву народного депутата, першого заступника голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка.

"У березні 2020 року була внесена моя правка до ковідних законів про те, що під час пандемії, коли триває карантин, а він зараз триває, будь-які перевірки заборонені", - наголосив він у ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, через рік Кабмін прийняв рішення про дозвіл деяким органам, у тому числі податковій і БЕБ, здійснювати перевірки. Проте це рішення було незаконне, і воно скасоване судом.

"Згідно з законодавством України, цей указ Кабінету міністрів не є законним і не є дійсним. Проводити будь-які перевірки зараз неможливо. І те, що робить влада – це чергове порушення і закону, і, чесно кажучи, нехтування банальним розумінням, що бізнес зараз виживає і точно не треба на них наганяти тих чиновників, які рік були голодні і не могли отримувати хабарі за те, що перевірки не могли проводити, а потім їх Кабмін відпустив на підприємців", - наголосив нардеп.

За даними Железняка, кількість скарг на перевірки зростає, проте звинувачення підприємств у несплаті податків навіть не доходять до суду: так, із 910 проваджень, відкритих по цій статті, до суду дійшло лише 10, і лише 1 отримало схвальний вирок суду.

"Бюро економічної безпеки, яке мало бути новим органом, стало просто дублем податкової міліції. Приходять податківці, приходять інші правоохоронні органи, тиснуть, заводять справу начебто за ухилення від сплати податків або щось ще таке... А потім, пробачте, вимагають хабар для того, щоб цю справу навіть не передавати до суду. Ось так "ефективно" (в лапках) воно працює", - резюмував народний депутат.

Раніше народний депутат Єгор Соболєв заявив, що влада, тиснучи на український бізнес податковими перевірками, знищує робочі місця в Україні.

А екс-генпрокурор Святослав Піскун констатував, що влаштовувати "маски-шоу" на підприємствах у часи, коли всю інформацію можна знайти у комп’ютері за пару хвилин - це абсурд.

Нагадаємо, 1 лютого на гірничо-збагачувальних підприємствах групи "Метінвест" у Кривому Розі представники правоохоронних органів проводили слідчі дії, що стосуються податкових порушень, які нібито мають місце. Компанія заявляє про безпрецедентний необґрунтований тиск на бізнес-групи з боку силових структур.

Також на початку січня Офіс генерального прокурора заарештував банківські рахунки найбільшого українського металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР).

У грудні 2021 року податкова донарахувала одній із великих мереж лабораторій в Україні "Сінево" податки на 1,1 млрд грн. Таке рішення у ДФС ухвалили після планової перевірки, під час якої, за словами податкової, компанія не надала необхідних документів. "Сінево" заперечила рішення податкової в суді.

Раніше на "Нову пошту" було накладено штраф внаслідок перевірок двох відділень у Харківській області, які нібито не надали документи та пояснення, необхідні для повного та всебічного розгляду скарг громадян на них. Але після скандалу Держпродспоживслужба рекомендувала скасувати це стягнення.

***

Читайте також: Увага! Суд визнав протиправними перевірки ДПС під час карантину

***

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»