• Посилання скопійовано

Держпродспоживслужба стежить за цінами на товари та послуги під час війни

Станом на 04 квітня поточного року Держпродспоживслужбою здійснено понад 3000 цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари

Держпродспоживслужба стежить за цінами на товари та послуги під час війни

У непростий час для нашої країни та суспільства Держпродспоживслужба продовжує виконувати одну із основних функцій – контроль за формуванням, встановленням та застосуванням державних регульованих цін. 

Так, аби не допустити зростання цін на товари і послуги, фахівці Головних управлінь Держпродспоживслужби на постійній основі здійснюють контроль за дотриманням суб’єктами господарювання норм чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін (тарифів). 

Фахівцями територіальних підрозділів Держпродспоживслужби здійснюється цінове спостереження роздрібних цін на споживчі товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення на підприємствах торгівлі та аптечних закладах. 

Станом на 4 квітня поточного року Держпродспоживслужбою здійснено понад 3000 цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари, з них відповідно до отриманих повідомлень споживачів. Переважна більшість повідомлень стосувалася зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності, пальне, продаж алкоголю, відсутність розрахунку за безготівку. 

Так, за результатами проведених головними управліннями Держпродспоживслужби цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, станом на 04.04.2022 в порівнянні з 23.02.2022 спостерігається підвищення цін переважної частини продовольчіх товарів, таких як хліб пшеничний, житньопшеничний,крупу гречану,макаронні вироби, олію соняшникову,цибулю ріпчасту та на ін. продукти харчування. 

Порушення були встановлені у значної кількості суб’єктів господарювання. За результатами проведеної роботи були знижені ціни до економічно обґрунтованого рівня, виставлені цінники на товари, відновлювалася робота терміналів, алкоголь знімався з реалізації. 

Слід зазначити,що на окремі види товарів спостерігалось і незначне зниження цін. 

Фахівцями головних управлінь Держпродспоживслужби на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота щодо формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадків порушень норм чинного законодавства. 

Головна вимога Держпродспоживслужби – щоб на торговельному ринку України суб’єкти господарювання реалізували товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення за економічно обґрунтованою ціною.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»