• Посилання скопійовано

Платіжкою зі сплати судового збору можна скористатися й для іншого позову

Лист ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ від 27.09.2012 р. №10-1386/0/4-12

Ми неодноразово приділяли увагу сплаті судового збору. На цей раз вже ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ від 27.09.2012 р. №10-1386/0/4-12 повертається до цього питання.

1. Повернення судового збору

ВССУ зазначає, що на цей час є чинною Інструкція про порядок обчислення та справляння держмита, затверджена наказом ГДПІ України від 22.04.93 р. №15 (зі змінами). Під час вирішення питань, пов'язаних зі сплатою та поверненням сум судового збору при розгляді справ, суди повинні враховувати відповідні положення цієї Інструкції у частині, що не суперечить Закону.

2. Про майнові та немайнові вимоги в одній позовній заяві

За подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру (абз. 1 ч. 3 ст. 6 Закону). Наприклад, це позовна заява, в якій об'єднано вимогу про визнання правочину недійсним (без реституції, має немайновий характер) і витребування майна (має майновий характер).

3. Щодо пільг зі сплати збору

ВССУ вважає, що позивачі, звільнені від сплати судового збору при поданні окремих позовів, та певні категорії осіб, незалежно від категорії позову, звільняються не лише від сплати судового збору за подання позову, але й за подання апеляційних і касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами та Верховним судом України.
4. Сплата судового збору за подання позовів, оцінених в іноземній валюті
Якщо день подання позову не збігається з днем сплати судового збору (збір сплачується раніше), то останній визначається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого НБУ саме на день сплати, а не на день подання позову.
5. Подання позову кільком позивачами ? сплачує один за всіх?
У разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, Закон не містить заборони сплати усієї суми судового збору одним з кількох позивачів у справі. У такому разі визначальним є сам факт повного надходження належної до сплати суми судового збору до доходу Державного бюджету України (ч. 6 ст. 6 Закону).
6. Використання платіжки судового збору, сплаченого за іншим позовом
Якщо позовну заяву було залишено судом без розгляду з підстав, передбачених ч. 1 ст. 207 ЦПК, а позивач у порядку ч. 2 цієї статті знову звернувся з позовом до суду в загальному порядку, він має право використати при цьому первісний документ про сплату судового збору, але за умови, що суму відповідного збору йому не було повернуто (ч. 4 ст. 6 Закону).
7. Розстрочену суму збору не сплачено вчасно ? залишать справу без розгляду?
За приписами ч. 1 ст. 8 Закону передбачено можливість, зокрема, відстрочення судом сплати судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі. Якщо строк, на який надано таке відстрочення, минув, а сплату судового збору не було здійснено, суд може своєю ухвалою:
а) продовжити цей строк (але не довше, ніж до прийняття рішення у справі);
б) звільнити сторону від сплати судового збору (ч. 2 цієї ж статті Закону);
в) залишити позовну заяву без розгляду на підставі п. 8 ч. 1 ст. 207 ЦПК.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»