• Посилання скопійовано

Чи слід платити за закордонний паспорт суму, більшу за 170 грн?

Багато галасу наробило рішення суду у спорі з Міграційною службою щодо отримання паспорта лише за 170 грн. Ми, зі свого боку, не могли обійти увагою цю проблему, адже, як свідчить практика, суми за видачу закордонного паспорта в Україні коливаються від 257,15 грн до 800 грн.

Чи слід платити за закордонний паспорт суму, більшу за 170 грн?

Так яку ж суму слід платити за отримання закордонного паспорта та чи варто відстоювати свої права в суді?

З огляду на позицію апеляційної інстанції, відповідно до ст. 7 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», правила оформлення і видачі паспортів визначаються відповідно до цього Закону Кабміном і підлягають опублікуванню.

На виконання цього Кабмін Постановою від 31.03.95 р. №231 затвердив такі Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон (далі — Правила).

Відповідно до п. 10 цих Правил, для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подаються: 

— заява-анкета встановленого зразка; 

— паспорт громадянина України, 

— свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років); 

— копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи; 

— дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см; 

— квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

Щодо останнього пункту, то за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон справляється держмито у розмірі 170 грн (пп. «б» п.6 ст. 3 Декрету КМУ від 21.01.93 р. №7-93 «Про державне мито»). 

Інші платежі, що їх часто вимагають при поданні документів (оплату адміністративних послуг Державної міграційної служби), розгляньмо нижче:

1) платіж у розмірі 87,15 грн — адміністративна послуга за оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Зупинімося докладніше.

Можливість надання такої послуги встановлено у п. 27 Переліку платних послуг, які надаються підрозділами МВС та ДМС, затвердженого Постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795 (у редакції Постанови КМУ від 26.10.2011 р. №1098).

Водночас представник управління ДМС не зміг пояснити суть послуги, яка полягає в оформленні та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, вартість якої становить 87,15 грн. Тому апеляційна інстанція дійшла висновку, що в разі, якщо брати до уваги доводи представника ДМС про необхідність сплати послуги вартістю 87,15 грн, то це буде подвійна оплата одних і тих самих дій (послуг) управління ДМС (87,15 грн плюс 170 грн державного мита);

2) оплата вартості бланка паспорта — у розмірі 120 грн. На вимогу суду щодо надання доказів, які підтверджували б вартість бланка, надано лист Державної міграційної служби, який адресовано управлінням на місцях та в якому йдеться про те, що взаємовідносини між Державною міграційною службою та консорціумом «ЄДАПС» (виробником персоніфікованих документів) є конфіденційною інформацією.

Водночас у п. 2 Постанова КМУ від 04.06.2007 р. №795 справді містилася така вимога, як оплата додаткової послуги — вартості бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Проте ця норма була вилучена і з 01.01.2012 р. не застосовується.

А всі суми, що сплачуються як за адміністративні послуги, вже містять у собі вартість бланка (Постанова КМУ від 26.10.2011 р. №1098).

Щодо оплати інших послуг, що її можуть вимагати при поданні заяви на отримання закордонного паспорта, то законних підстав для цього (відповідної постанови КМУ) не передбачено.

Тож, зважаючи на все вище наведене, ми робимо висновок: свої права слід ОБОВ'ЯЗКОВО відстоювати в суді. Як свідчить судова практика, це має результат: за видачу закордонного паспорта законною є сплата лише державного мита в розмірі 170 грн.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»