• Посилання скопійовано

Роботодавець — банкрут: хто поновить на роботі та виплатить зарплату?

Лист ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.05.2013 р. №709/0/4-13

Роботодавець — банкрут: хто поновить на роботі та виплатить зарплату?

Не всі роботодавці цілковито чесні щодо виплати зарплати своїм працівникам, але в деяких випадках це спричинено певними проблемами — скажімо, банкрутством. Проте ця ситуація не має заважати спорам між працівниками та роботодавцем. Наприклад, звільнений працівник не отримав усіх належних йому сум (є спір щодо розміру виплат) або вважає себе незаконно звільненим. 

Тож на сьогодні таким працівникам слід знати, до якого суду потрібно звернутись (особливо, зважаючи на те, що працівнику може бути невідомо про факт відкриття справи про банкрутство роботодавця).

Нагадаємо, що з 19 січня 2013 р. діє нова редакція Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». 

Згідно з цим Законом статтю 12 Господарського процесуального кодексу доповнено пунктом 7, відповідно до якого до підвідомчості господарських судів віднесено справи у спорах, зокрема, про стягнення заробітної плати з боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство (як і поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника).

Постає запитання: до якого суду (господарського, що розглядає справу про банкрутство, чи місцевого (районного) суду) слід звертатися працівнику у разі виникнення спору про стягнення заробітної плати чи поновлення на роботі, якщо проти роботодавця порушено справу про банкрутство?

ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ, відповідаючи на це запитання, звертає увагу на таке. Положення нового Закону про банкрутство застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після 19.01.2013 р.

Отже, вирішуючи питання про те, до якого суду звернутися, слід виходити з такого:

1) справи за позовом про стягнення заробітної плати з роботодавця чи поновлення на роботі розглядаються господарськими судами, якщо ухвалу про відкриття провадження про банкрутство боржника постановлено після 19 січня 2013 р.;

2) справи про банкрутство боржника, порушені господарськими судами до 19 січня 2013 р., розглядаються місцевими (районними) судами.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»