• Посилання скопійовано

Відповідальність роботодавця за невиплату компенсації за роботу у вихідний день, - позиція ВСУ

ВСУ зробив правовий висновок щодо відповідальності роботодавця за невиплату компенсації за роботу у вихідний день

Відповідальність роботодавця за невиплату компенсації за роботу у вихідний день, - позиція ВСУ

Згідно зі ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 КЗпП.

Згідно зі ст. 34 Закону про оплату праці компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Проаналізувавши зазначені норми матеріального права, колегія суддів Судової палати у цивільних справах ВСУ дійшла висновку (постанова від 14.09.2016 р. у справі  № 6-1437цс16) про те, що в разі невиплати працівникові компенсації за роботу у вихідний день у грошовій формі в подвійному розмірі, або ненадання іншого дня відпочинку, та невиплати звільненому працівникові з вини власника або уповноваженого ним органу зазначеної компенсації роботи за вихідний день з роботодавця підлягають стягненню:

  • компенсація за роботу у вихідні дні,
  • компенсація втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати,
  • середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні.

Від редакції: Порядок  оплати за роботу у вихідний день

Нагадаємо, що за ст. 107 КЗпП робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

При цьому оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Як нараховувати компенсацію втрати частини зарплати дивиться у новині>>

Як оподатковується середній заробіток за час вимушеного прогулу, виплачений за рішенням суду розглянуто тут>> 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Верховний Суд України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»