• Посилання скопійовано

Список звільнених від сплати судового збору планують розширити

Зареєстровано законопроект, яким пропонується звільнити від сплати судового збору фізосіб-вкладників, благодійні організації та громадські об’єднання, що мають статус неприбуткових

Список звільнених від сплати судового збору планують розширити

28 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5316 "Про внесення змін до Закону України "Про судовий збір" (щодо звільнення від сплати судового збору за позовами до банків, віднесених до категорії неплатоспроможних щодо вкладів фізичних осіб-вкладників, благодійних пожертв та надходжень за проектами міжнародної технічної допомоги)".

Авторами цього проекту є колектив народних депутатів - Ю. Тимошенко, І. Крулько, С. Євтушок, Г. Загорій та О. Єднак.

Законопроектом пропонується звільнити від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях:

- фізичних осіб-вкладників,

- благодійні організації,

- громадські об’єднання, що мають статус неприбуткових, виконавці,

- співвиконавці,

- донори,

- реципієнти,

- бенефіціари,

- координатори,

- інші суб'єкти проекту (програми) міжнародної технічної допомоги, що зареєстрована в порядку, затвердженому КМУ, 

за позовами до банків, віднесених до категорії неплатоспроможних, тимчасових адміністрацій таких банків або Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Законотворці вважають, що ухвалення цього законопроекту призведе до звільнення від сплати судового збору фізичних осіб-вкладників, благодійних організацій та громадських об’єднань, що мають статус неприбуткових і недопущення безпідставного стягнення коштів за позовами фізичних осіб-вкладників, благодійних організацій та громадських об’єднань, що мають статус неприбуткових.

Крім того, це дозволить реалізувати державою свій обов’язок щодо виконання зобовязань, відповідно до Угоди між урядами двох держав про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво від 07.05.1992 року, що сприятиме відновленню позитивного іміджу України серед міжнародних донорів.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Які ставки судового збору діють у 2016 році, у якому випадку такий збір взагалі не справляється та для кого передбачені пільги при його сплаті, - про все це читайте в довіднику на порталі ДК>>>

***

Нагадуємо, що у Верховній Раді зареєстрований ще один законопроект, яким пропонується звільнити позивачів від сплати судового збору за всіма трудовими спорами (а не тільки у справах про стягнення зарплати та поновлення на роботі, як є зараз). Докладніше про це тут>>

Усі новини на тему>>

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»