• Посилання скопійовано

У запиті ДФС не зазначено підстави його направлення: чи відповідати на нього?

Якщо фіскальний орган не вказав у запиті підставу направлення, передбачену п. 73.3 ПКУ, то платник податку звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит (ухвала ВАСУ від 23.02.2017 р. у справі К/800/25008/16)

У запиті ДФС не зазначено підстави його направлення: чи відповідати на нього?

Платнику податків надійшов податковий запит, який за змістом не відповідав п. 73.3 ПКУ – «отримання інформації контролюючими органами».  Платник вирішив оскаржити його до адмінсуду з вимогою визнати «протиправним складання та направлення запиту про надання пояснень та витребування документів.»

Своєю чергою, фіскальний орган замість того, щоб проігнорувати такий позов та направити новий податковий запит виправивши свої помилки, програє у суді першої інстанції, виграє у судів апеляційної інстанції та програє у суді касаційної інстанції. 

Аналізуючи юридичний бік постанови ВАСУ у цій справі слід зазначити наступне. Запит фіскального органу подається не за наявності бажання керівника цього органу, а за умови наявності хоча б однієї підстави визначеної п. 73.3 ПКУ. При цьому така підстава повинна бути чітко зазначена у конкретному запиті.  Без дотримання цього правила платник податку звільняється від обов’язку надавати відповідь на запит. Більш того, відсутність відповіді платника податків на такий запит не є підставою для фіскального органу для проведення у подальшому податкових перевірок платника податку.  

****

Читайте також:

Отримали запит від ДФСУ - як бути: позиція податківців

ВАСУ: одна відмова у відповіді на запит податківців – лише одна перевірка

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»