• Посилання скопійовано

Які документи має надати одинока мати задля додаткової відпустки на дітей? – судова практика

Жінка, яка виховує сама дитину, для отримання додаткової відпустки має надати копії свідоцтва про народження дитини, про розірвання шлюбу та документ, який підтверджує неучасть батька у вихованні дитини (ВССУ, №658/4102/14-ц, 01.11.17)

Які документи має надати одинока мати задля додаткової відпустки на дітей? – судова практика

Фабула судового акта: В цій судові справі Колегія суддів судової палати у цивільних справах ВССУ залишила без змін рішення апеляційного суду,  яким частково був задоволений позов про стягнення з роботодавця компенсації за невикористану додаткову відпустку та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, що був мотивований нормами ст. 19 Закону України «Про відпустки», а семе, –  позивачка, як мати, яка виховує дитину без батька, має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку, проте при звільненні з роботи відповідач не виплатив їй компенсацію за невикористані дні такої відпустки

Як зазначив суд, чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити жінці, яка виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки,  тому підтвердження позивачкою факту самостійного виховання дитини без батька на час трудових правовідносин сторін може підтверджуватись і сукупністю обставин та документів.

В цьому контексті такими доказами суд визнав довідку комунального про те, що позивачка разом зі своїм сином зареєстровані у відповідному будинку. У декларації за 2013 рік, особовій картці та автобіографії позивачки вказано, що вона не одружена, має склад сім'ї – сина.

Згідно з довідкою загальноосвітньої школи батько сина позивачки не бере участі у вихованні сина, не приходить на батьківські збори, не цікавиться навчанням та поведінкою сина, не спілкується з вчителями та класними керівниками протягом декількох років, із записів у журналі із сім'єю не проживає.

З приводу цієї справи доречно нагадати, що ідповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Визначення «одинокої матері» наведено у п. 9 Постанови №9 та п. 5 ч. 12 ст. 10 Закону України «Про відпустки». Так, одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Оскільки п. 5 ч. 12 ст. 10 Закону України «Про відпустки» визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька, факт утримання (аліменти) для надання відпустки значення не має.

Отже, системний аналіз вищенаведених положень дає підстави для висновку, що право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена).

Одним із документів для підтвердження того, що батько не бере участі у вихованні дитини, можуть бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, тощо.

Крім того, підтвердженням відсутності участі батька у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, а також довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

Отже, розлучена жінка, яка дійсно виховує сама дитину (без батька), для отримання додаткової соціальної відпустки має надати копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про розірвання шлюбу та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Олександр Боков

***

Читайте також:

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»