• Посилання скопійовано

ДФС заблокувала ПН, не зазначивши критерій? Є шанс її розблокувати через суд

Верховний суд наголосив, що зупиняючи реєстрацію ПН, податківці мають чітко вказувати підставу – а саме те, якому з критеріїв така ПН не відповідає

ДФС заблокувала ПН, не зазначивши критерій? Є шанс її розблокувати через суд

Коментар до постанови ВС/КАС від 23.10.2018 р. у справі №822/1817/18

Який зміст має бути у квитанції щодо блокування реєстрації ПН

За результатами перевірок, визначених п. 12 Порядку №1246, податковим органом формується квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації ПН та/або РК (далі – квитанція). Така квитанція надсилається платнику податку в автоматичному режимі (в електронному вигляді у текстовому форматі) протягом операційного дня і є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

За пп. 201.16.1 ПКУ у квитанції про зупинення реєстрації ПН зазначаються:

а) порядковий номер та дата складення ПН;

б) визначення критерію(їв) оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН в ЄРПН, на підставі яких було здійснено зупинення реєстрації ПН;

в) пропозиція щодо надання платником податку пояснень та/або копії документів (за вичерпним переліком), достатніх для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію такої ПН в ЄРПН.

Отже, якщо до вас надійшла квитанція про заблокування ПН (чи РК), у якій такі реквізити не містяться, рішення про таке заблокування можна оскаржити. І якщо із цим не погодиться комісія від ДФСУ, наразі існує позитивна судова практика.

 

Висновок ВС

Верховний Суд у коментованому рішенні вказав, що можливість надання платником податків вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної прямо залежить від чіткого визначення фіскальним органом конкретного виду критерію оцінки ступеня ризиків.

Тобто, якщо виходити з того, що реєстрація ПН/РК це право, доступне будь-якому платнику ПДВ, а метою їх блокування є все ж таки уникнення порушень, платник повинен добре розуміти, що саме він порушив. Для того, щоб мати можливість ці порушення усунути або довести, що їх не було. 

Вживання податковим органом загального посилання на невідповідність Критеріїв оцінки, без наведення хоча підпункту, є неконкретизованим та призводить до необґрунтованого обмеження права платника податків бути повідомленим про необхідність надання документів відповідно до того критерію, за яким йому ПН и РК заблокували (а не будь-яких документів на власний розсуд чи на розсуд податківців).

Відтак, невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості акта індивідуальної дії призводить до його протиправності.

Слід зазначити, що ініціатором звернення до ВС в коментованій ситуації були податківці. Але рішення вийшло не на їх користь: ВС залишив касаційну скаргу ДФС без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій – без змін. Тобто ВС виніс рішення на користь платника ПДВ.  

 

В які строки зареєструють ПН за судовим рішенням?

Згідно з ч. 1 ст. 254 КАС постанова або ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги (10 к.дн), якщо таку скаргу не було подано. 

Якщо апеляційну скаргу було подано, то за ч. 2 ст. 255 КАС судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»