• Посилання скопійовано

Сплатили ПДФО вчасно, але зробили помилку у платіжці: що зі штрафом?

Помилкове зазначення коду бюджетної класифікації у платіжному дорученні не вважається пропуском строку сплати податку. Такий висновок зробив ВС в постанові №812/195/18

Сплатили ПДФО вчасно, але зробили помилку у платіжці: що зі штрафом?

Помилкове зазначення коду бюджетної класифікації у платіжному дорученні не вважається пропуском строку сплати податку. Такий висновок зробив ВС в постанові №812/195/18. Зокрема, в цій постанові колегія суддів КАС вважає, що для правильного розгляду справи судам слід установити, чи відповідає сума сплаченого позивачем податку на доходи фізосіб дійсному розміру грошового зобов’язання товариства із цього податку, чи було здійснено помилкове перерахування податку у строки та в розмірах, установлених ПК, та які дії було вчинено платником податку для виправлення допущеної помилки.

Оскільки під час розгляду справи вищезгадані обставини не досліджувались, суди попередніх інстанцій зробили передчасний висновок щодо безпідставності заявленого адмінпозову.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 349 КАС суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право скасувати рішення судів першої та (або) апеляційної інстанцій повністю або частково і передати справу повністю або частково на новий розгляд.

У ч. 1 ст. 353 КАС передбачено, що підставою для скасування рішень судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи на новий судовий розгляд є порушення норм процесуального права, яке унеможливило встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, якщо суд не дослідив зібрані у справі докази.

Під час нового розгляду справи судам потрібно відповідно до положень ч. 4 ст. 9 КАС вжити визначених законом заходів, необхідних для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи, запропонувати сторонам надати докази на підтвердження їхніх доводів та заперечень, з’ясувати обставини, що мають значення для правильного розгляду справи.

Керуючись ст. 345, 349, 353356 КАС, ВС постановив:

Касаційну скаргу ПрАТ «Гніванське хлібоприймальне підприємство» задовольнити частково.

Рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 13.03.2018 та постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 21.08.2018 скасувати.

Справу направити до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

***

Читайте також:

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»