• Посилання скопійовано

Висновки судів щодо реєстрації ПН наступного дня після граничного терміну

ПКУ не передбачений порядок перенесення останнього дня реєстрації ПН на наступний робочий день. Тому податковий орган правомірно склав ППР у зв’язку з порушенням платником строку реєстрації ПН

Висновки судів щодо реєстрації ПН наступного дня після граничного терміну

Поряд із оскарженням платниками рішень податкових органів щодо відмови в реєстрації податкових накладнихмають місце також спори щодо оскарження податкових повідомлень-рішень, у зв’язку з нарахуванням штрафних санкцій за порушення платником строків реєстрації ПН.

У цій категорії справ пропонуємо розглянути висновки судів по справі №808/2275/16 щодо визначення останнього дня для реєстрації ПН у відповідному Реєстрі.

В обґрунтування своїх позовних вимог платник посилався на те, що оскаржуване рішення прийняте податковим органом неправомірно, оскільки положення чинного законодавства встановлюють можливість подання ПН протягом операційного дня, який є частиною робочого дня і триває з 00 год до 23 год цього дня, тому ПН була зареєстрована платником у перший робочий день, після офіційних святкових (вихідних) днів.

Позов платника було задоволено судом 1-ої інстанції і залишено без змін апеляційним судом.

Суд першої інстанції та апеляційний суд у своїх рішеннях зробили висновок, що оскільки останній день реєстрації ПН випав на святковий (вихідний) день, то у платника була відсутня можливість зареєструвати ПН цього дня, і відповідно таку реєстрацію він здійснив у найближчий робочий день.

Однак, з такими висновками не погодився Касаційний суд, оскільки дійшов висновку, що у цьому спорі слід керуватися нормами податкового законодавства, а саме нормою ПКУ, що регулює порядок реєстрації ПН, згідно якої закріплено обов’язок платника зареєструвати ПН у останній день її реєстрації, при цьому такою нормою не передбачено порядок перенесення останнього дня реєстрації ПН на наступний робочий день, отже податковий орган правомірно склав ППР у зв’язку з порушенням платником строку реєстрації ПН.

Касаційний суд зазначив, що реєстрація ПН є спеціальною процедурою, і до спірних правовідносин (аналогія закону, встановлена нормами ПК України для останнього дня подання податкової декларації) не застосовується.

З огляду на вищевикладене, рекомендуємо при застосуванні норм податкового або іншого законодавства, контроль за яким здійснюється податковими органами, дотримуватися встановлених цими нормами вимог, оскільки аналогія права або закону, є рідше винятком із правил, а ніж порядком обов’язкового застосування.

Олег Нікітін,

керівник судово – правового департаменту

юроб’єднання ID Legal Group

Джерело: ID Legal Group

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»