• Посилання скопійовано

Порядок блокування реєстрації ПН та РК частково скасовано: судове рішення

Окружний адмінсуд м. Києва визнав окремі положення постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправними та нечинними

Порядок блокування реєстрації ПН та РК частково скасовано: судове рішення

Судово-юридична газета

Окружний адміністративний суд визнав окремі положення сумнозвісної Постанови КМУ №117 протиправними та нечинними.

05 червня 2019 року суд оголосив вступну та резолютивну частину Рішення по справі №826/12108/18 (див скрін нижче), яким задовольнив адміністративний позов про визнання п. 10п. 20п. 21 Порядку №117.

Підставою звернення до суду з таким позовом стала незгода позивача з правомірністю та обґрунтованістю п. 10п. 20п.21 Порядку №117, як наслідок, незгода з діями відповідачів щодо зупинення та відмови в реєстрації податкової накладної.

Позивач просив суд:

  • визнати протиправними дії ДФС щодо зупинення реєстрації податкової накладної Позивача;
  • визнати протиправними дії ГУ ДФС у Київській області, про відмову в реєстрації податкової накладної;
  • зобов'язати ДФС зареєструвати в ЄРПН податкову накладну Позивача датою її подання на реєстрацію;
  • визнати протиправними та такими, що не відповідають правовому акту вищої юридичної сили, положення нормативно-правового акту, визначені пп. 10п. 20п. 21, Порядку №117 та одночасно застосувати один із встановлених законом способів захисту порушеного права Позивача, а саме: визнати нечинними положення нормативно-правового акта, визначені п. 10п. 20п. 21 Порядку №117;
  • зобов'язати КМУ прийняти новий нормативно-правовий акт, який би передбачав дотримання та виконання п. 201.16 ПКУ  на заміну нормативно-правового акта — Постанови КМУ №117, визнаного протиправним в частині.

Відповідачами були КМУ, Мінфін та ДФСУ.

***

Коментар юриста редакції:

Це судове рішення буде діяти тільки з наступного дня після опублікування його повного тексту в Єдиному судовому реєстрі. При цьому у ДФС буде 30 календарних днів для подання апеляції. І тільки на 31 день, якщо податківці не подадуть її, норми Порядку №117 вважатимуться скасованими. Відповідно з цієї дати будуть скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;
  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Відповідно з цієї дати блокувати ПН та РК у податківців вже не буде підстав, оскільки в квитанції про зупинення реєстрації ПН та РК має бути зазначено відповідний критерій за п. 10 Порядку № 117. А от якою буде доля заблокованих ПН та РК до цієї дати, без винесених рішень комісією, це відкрите питання. 

 

 

UPD_25.06.2019

Сьогодні, 25 червня, на сайті Єдиного реєстру судових рішень опубліковано судове рішення від 05.06.2019 № 826/12108/18. Відповідно у ДФС від цієї дати, якщо судове рішення було вручено у цей день, є 30 к.дн для оскарження цього рішення. 

 

UPD_19/07/2019 

18 липня податківці подали апеляцію до Шостого апеляційного суду м. Києва щодо рішення Окружного адмінсуду м. Києва. Про це ми зазначали тут.

Читайте також: Увага! Опубліковано судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК 

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»