• Посилання скопійовано

У які строки ДФС може проводити камеральну перевірку ПН та РК: судова практика

Камеральною перевіркою може бути охоплено період 1095 днів за останнім днем граничного строку реєстрації ПН

У які строки ДФС може проводити камеральну перевірку ПН та РК: судова практика

«Вісник. Офіційно про податки»

Коментар до Постанови ВС від 23.05.2019 р. у справі № 803/1791/16

В силу п. 200.10 ПКУ протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном отримання податкової декларації, контролюючий орган проводить камеральну перевірку заявлених у ній даних.

Водночас з огляду на приписи ст. 102 ПКУ контролюючий орган має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання.

Зміст наведених законодавчих норм дає підстави для висновку, що предметом камеральної перевірки окрім питань правильності оформлення податкових декларацій, уточнюючих розрахунків можуть бути й інші питання, зокрема пов’язані із своєчасністю реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, а тому з урахуванням положень ст. 102 ПКУ такою перевіркою може бути охоплено період 1095 днів за останнім днем граничного строку реєстрації податкових накладних.

Доводи ж касаційної скарги про те, що судами не враховано дію мораторію на перевірки, передбаченого п. 3 розділу ІІ Закону № 71, є необґрунтованими, оскільки запроваджені обмеження не стосуються камеральних перевірок.

На користь такого висновку свідчить, зокрема, мета, з якою був прийнятий цей Закон, а саме зменшення адміністративного навантаження на суб’єктів господарювання з річним оборотом менше 20 млн грн. Тому з метою ефективного використання ресурсів фіскальних органів було тимчасово обмежено здійснення щодо таких платників податків окремих видів податкових перевірок, проведення яких потребувало значних зусиль як із боку контролюючих органів, так і платників податків. Водночас проведення камеральних перевірок через їх спрощену процедуру не вимагає від платників податків будь-яких витрат часу та ресурсів, не створює для платників будь-якого додаткового адміністративного навантаження та не заважає нормальному перебігу їх господарської діяльності.

Вікторія Алексєєва, консультант з питань оподаткування

***

Читайте також: В які строки проводиться камеральна перевірка з питань реєстрації ПН/РК? – судова практика 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»