• Посилання скопійовано

Чи може через суд змусити постачальника зареєструвати ПН?

Позовна вимога покупця про зобов’язання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції

Чи може через суд змусити постачальника зареєструвати ПН?

Судово-юридична газета

ТОВ звернулося до господарського суду з позовом до ПАТ про зобов’язання останнього скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні від господарських операцій  за договором про постачання електричної енергії, станом на дату отримання від позивача коштів.

Позов мотивовано тим, що у зв’язку з невиконанням ПАТ вимог Податкового кодексу України щодо складення податкових накладних та здійснення їх реєстрації у ЄРПН ТОВ не може віднести суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Господарський суд Запорізької області ухвалою від 16 серпня 2018 року відмовив у відкритті провадження у справі у зв’язку з тим, що заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Суд зазначив, що обов’язок зі складання та реєстрації податкових декларацій виникає саме на підставі податкового законодавства, а проведення відповідних перевірок і встановлення фактів порушення вимог податкового законодавства є виключною компетенцією ДФС та відповідних податкових інспекцій.

ПКУ передбачено певний порядок дій на випадок нереєстрації контрагентом податкових накладних у ЄРПН.

У разі ж бездіяльності суб’єкта владних повноважень позивач має право звернутися до окружного адміністративного суду.

Центральний апеляційний господарський суд постановою від 21.11.2018 року скасував ухвалу Господарського суду Запорізької області від 16.08.2018 року, а справу направив до цього ж суду для подальшого розгляду. Суд послався на те, що між сторонами існують правовідносини, підставою виникнення яких є господарський договір. Отже спір щодо спонукання відповідача виконати вимоги податкового законодавства має розглядатись і вирішуватись в залежності від встановлення судом обставин належного виконання сторонами умов такого договору та виникнення у сторін такого договору відповідних господарських зобов’язань, а тому такий спір підлягає вирішенню в судах господарської юрисдикції.

Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи справу №908/1568/18, погодилася з висновком суду першої інстанції про те, що спір не підлягає розгляду в судах господарської юрисдикції.

ВП також звернула увагу, що обов’язок продавця зареєструвати податкову накладну є обов’язком платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов’язком перед покупцем, хоча невиконання цього обов’язку може завдати покупцю збитків.

Тому позовна вимога покупця про зобов’язання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

Натомість належним способом захисту для позивача може бути звернення до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення контрагентом за договором обов’язку щодо складення та реєстрації податкових накладних.

Сергій Студенников

***

 

Від редакції:
Що робити покупцю при відмові постачальника зареєтрувати ПН в ЄРПН?
Треба пам'ятати у разі, коли на момент перевірки платника ПДВ ДФС суми ПДВ, попередньо включені до складу податкового кредиту за незареєстрованими в ЄРПН ПН, такий подактовий кредит буде знято.
Але у покупця є право подати скаргу на постачальника.
Таке право зберігається за покупцем протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН.

Тобто не обов’язково подавати скаргу за період, в якому була виписана (повинна бути виписана) податкова накладна. Зробити це можна в будь-який звітний період протягом зазначеного вище терміну.

До заяви необхідно додати:

  • або копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів (послуг);
  • або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів (послуг).

Заява зі скаргою подається за формою згідно з (Д8) Додаток 8 до декларації з ПДВ, а копії розрахункових (первинних) документів подаються до контролюючого органу за місцем обліку платника податків у строки, передбачені для подання податкової декларації. Про це ми писали тут>>

Читайте також:

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»