• Посилання скопійовано

Помилка в коді УКТ ЗЕД не є підставою для блокування ПН, - ВС

Помилка в коді УКТ ЗЕД не є підставою для блокування ПН. Водночас, якщо її все-таки зупинили, то потрібно надати ДФС всі необхідні документи, які підтвердять реальність операції

Помилка в коді УКТ ЗЕД не є підставою для блокування ПН, - ВС

У платника ПДВ виникла така ситуація: суб’єкт господарювання закупив одноденних індиків у Польщі, виростив їх та продав покупцям. Однак, при формуванні ПН на продаж, у коді УКТ ЗЕД допустив помилку, а саме: "замість коду УКТ ЗЕД 0105 (свійська птиця: кури, качки, гуси, індики та цесарки живі) зазначено код 0207 (м'ясо та їстівні субпродукти свійської птиці), а виправити зазначену помилку не було можливим, оскільки податкова накладна не була зареєстрована". Платником ПДВ було направлено повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій вказаних у ПН, надано пояснення та копії первинних документів, за якими повідомлено, як про факт купівлі індиків, так і про факт їх вирощування (документи про придбання корму), так і про факт їх продажу живими.

Натомість, Рішенням комісії Головного управління ДФС за місцем реєстрації СГ, йому відмовлено в реєстрації податкової накладної, у зв'язку з ненаданням платником податків копій документів - договорів, зокрема, зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них, а саме - договору надання послуг по забою індиків.

Платник податків пройшов три судові інстанції і всі три виграв, що вбачається з Постанови Верховного Суду від 02.09.2019 року у справі №0940/2167/18 (адміністративне провадження №К/9901/13681/19).

Так, суди, у т.ч. і Верховний Суд, взяли до уваги той факт, що всі документи, в тому числі і зовнішньоекономічні контракти, надані позивачем судам були досліджені під час розгляду справи, аналіз та оцінка досліджених документів зумовили висновок судів про реальність здійснення позивачем господарських операцій з реалізації живої птиці - індиків.

Також Верховний Суд вказав на те, що оскільки СГ реалізовувалися індики у живому вигляді, а не м`ясо та їстівні субпродукти свійської птиці, як вважав відповідач, то і договір по забою птиці не міг укладатися, а отже його відсутність не свідчить про наявність підстав для блокування ПН. При цьому, Верховний Суд послався на пп. 4.1.4 ПКУ та на вимоги принципів правової визначеності та передбачуваності.

Отже, помилка в коді УКТ ЗЕД не є підставою для блокування ПН. Водночас, якщо її все-таки зупинили, потрібно надати органу ДФС всі необхідні документи, які підтвердять реальність господарської операції (як на купівлю ТМЦ, так і їхній продаж). Також доцільно долучити до таких документів бухгалтерську довідку, в якій вказано, що було допущено описку.

Катерина Чучаліна, юрист

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»