• Посилання скопійовано

Якщо платник податків наполягає, податківці приймуть декларацію і з порушеннями в оформленні

Це той випадок, коли при поданні декларації в паперовій формі працівниками ДФС проставляється штамп «ОТРИМАНО, попереджено про можливість відмови у прийнятті» на примірнику податкової звітності платника

Якщо платник податків наполягає, податківці приймуть декларацію і з порушеннями в оформленні

Відповідно до п. 49.8 ПКУ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Згідно з п. 49.3 ПКУ податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів:

  1. особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  2. надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  3. засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 р. №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (далі – Закон №851) зі змінами та доповненнями та від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон №2155).

Відповідно до п. 49.4 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог Законів №851 та №2155.

Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку з дотриманням вимог Законів №851 та №2155.

У разі припинення договору про визнання електронних документів з підстав, визначених законом, платник податків має право до складення нового договору подавати податкову звітність у спосіб, визначений пп. «а» і «б» п. 49.3 ПКУ.

Згідно з п. 48.1 ПКУ податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями п. 46.5 ПКУ та чинному на час її подання.

Відповідно до п. 49.9 ПКУ за умови дотримання платником податків вимог ст. 49 ПКУ посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання контролюючим органом.

За умови дотримання вимог, встановлених ст. 48 і 49 ПКУ податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою:

за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) контролюючого органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про отримання податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення контролюючому органу, у разі надсилання податкової декларації поштою (пп. 49.9.1 ПКУ);

у разі, якщо контролюючий орган із дотриманням вимог п. 49.11 ПКУ не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або у випадках, визначених цим пунктом, не надсилає його платнику податків у встановлений ст. 49 ПКУ строк (пп. 49.9.2 ПКУ).

Посадова особа контролюючого органу при прийманні податкової звітності, у разі виявлення порушень щодо її оформлення, інформує платника податків про такі порушення і право контролюючого органу відмовити у прийнятті податкової звітності (п. 49.11 ПКУ), а також про наявність можливості, за потреби, повторно подати податкову звітність, оформивши належним чином. Якщо платник податків наполягає на поданні податкової звітності з порушенням вимог, встановлених ст. 48 і 49 ПКУ, то на примірнику такої звітності платника податків, за умови його надання, проставляється штамп «ОТРИМАНО, попереджено про можливість відмови у прийнятті».

Таке роз'яснення міститься в «ЗІР» (категорія консультації 135.02). Але, як свідчить судова практика, суди ставляться до такої практики негативно.  Одержавши від платника податків податкову звітність, контролюючий орган зобов'язаний перевірити наявність у ній реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ, та прийняти одне з двох рішень: або прийняти податкову звітність, або відмовити у її прийнятті, одночасно повідомивши платника податків про причини відмови.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»