• Посилання скопійовано

Роздрібна торгівля тютюном та алкоголем без ліцензій – штрафи за кожне окреме порушення!

На прикладі постанови ВС від 26.06.2019 р. у справі №815/6127/14 можна побачити, яка відповідальність очікує продавця, який торгує у роздріб алкогольними напоями або тютюновими виробами, але не отримав відповідної ліцензії. За два встановлених порушення він отримав два штрафи, по 17 тис. грн кожен. І саме ВС вирішив, що застосовувати цей штраф слід окремо за кожне порушення

Роздрібна торгівля тютюном та алкоголем без ліцензій – штрафи за кожне окреме порушення!

«Вісник. Офіційно про податки»

Постанова ВС від 26.06.2019 р. у справі №815/6127/14

Як встановлено судами попередніх інстанцій, під час здійснення 05.09.2014 р. фактичної перевірки податковим органом встановлено факт реалізації у кафе, в якому провадить господарську діяльність ФОП, алкогольного напою – 100 мл коньяку за ціною 44 грн, а також тютюнового виробу – пачки цигарок за ціною 30 грн.

ФОП ані під час проведення контрольного заходу, ані під час розгляду справи судами попередніх інстанцій не пред’явлено ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Крім того, судами встановлено, що підприємець не заперечує факту відсутності у нього таких ліцензій.

Верховний Суд виходить з того, що фізичним особам – підприємцям, які перебувають на спрощеній системі оподаткування як платники єдиного податку другої групи, заборонено здійснювати діяльність у формі реалізації підакцизних товарів, крім роздрібного продажу пива та столових вин. У іншому випадку – на таку особу покладено обов’язок самостійно перейти на інший вид системи оподаткування з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

При цьому здійснення фізичною особою – підприємцем, яка перебуває у статусі платника єдиного податку другої групи, забороненого для такої системи оподаткування виду господарської діяльності не є підставою для висновку про те, що на таку особу не поширюється відповідальність за дії, пов’язані з провадженням такої діяльності.

Аналіз законодавства дає підстави для висновку, що роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами є окремими видами господарської діяльності, право на провадження яких передбачає отримання різних ліцензій.

Враховуючи викладене, здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюнових виробів без наявності відповідних ліцензій є різними правопорушеннями, за які передбачено застосування до суб’єкта господарювання штрафних (фінансових) санкцій в розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 грн окремо за кожне з порушень.

За встановлених обставин щодо допущення ФОП двох порушень (здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами та алкогольними напоями без відповідних ліцензій) суд касаційної інстанції вважає обґрунтованим застосування до позивача спірним ППР штрафних (фінансових) санкцій в сумі 34 000 грн, тобто 17 000 грн за кожне з таких порушень, передбачених ч. 12 ст. 15 Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Враховуючи викладене, суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про наявність у ситуації, що розглядається, підстав для застосування до позивача відповідальності у розмірі, що передбачений лише за одне порушення, а саме – у сумі 17 000 грн.

Вікторія АЛЕКСЄЄВА,
консультант з питань оподаткування

***

Читайте також: Чи може роздрібний торговець алкоголем продавати алкоголь оптовим покупцям?

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»