• Посилання скопійовано

Банкрутство ФОП: права кредиторів на майно такої особи обмежені

Якщо ФОП не зміг погасити свої борги, починається процедура його банкрутства. Розглянемо на прикладі зі судової практики, на яке майно фізособи кредитори не зможуть претендувати під час ліквідації

Банкрутство ФОП: права кредиторів на майно такої особи обмежені

Фактичні обставини у справі

Фізична особа у 2008 році взяла у банку споживчий кредит в іноземній валюті для придбання житлової нерухомості. Тобто для особистих потреб фізичної особи.

Для забезпечення кредиту сторони уклали договір іпотеки щодо придбаної фізичною особою за кредитні кошти квартири. Всі 3 угоди укладені в один день: кредит, купівля-продаж квартири та іпотека.

Через 7 років після таких угод Господарський суд порушив справу про банкротство фізичної особи-підприємця. Пікантність ситуації в тому, що саме ця фізична особа, але тільки без статусу ФОП, купувала квартиру та брала кредит 7 років тому.

Під час ліквідації ФОП арбітражний керуючий вирішив продати вищезазначену квартиру та звернувся до банку з проханням надати згоду на продаж квартири, адже вона досі перебувала в іпотеці. Банк ніяк не відреагував не звернення. Крім того, банк не заявляв свої кредиторські вимоги у процедурі банкротства.

Тому ліквідатор звернувся до господарського суду з клопотанням про надання згоди на реалізацію заставної квартири. Після отримання такої згоди, проведено аукціон. У результаті квартиру продали за 180 тис. грн, хоча оціночна-початкова вартість була 780 тис. грн.

Після цього банк прокинувся та почав оскаржувати результати аукціону. Декілька раз пройшовши всі судові інстанції, банк отримав остаточне рішення Верховного Суду (ВС) на свою користь. ВС керувався наступним.

 

Юридичні підстави скасування результатів аукціону

По-перше, відповідно до ч. 2 ст. 49 ЗУ «Про банкрутство»«продажу підлягають всі види майна боржника, призначеного для здійснення господарської діяльності, за винятком прав і обов’язків, які не можуть бути передані іншим особам».

Тобто на аукціоні можна реалізовувати лише те майно боржника, що призначене для здійснення господарської діяльності.

По-друге, згідно з ч. 10 ст. 91 Закону «продажу підлягає все майно фізичної особи, за винятком майна, що не включається до складу ліквідаційної маси, якщо інше не передбачено цим Законом».

Відповідно до ч. 8 ст. 90 Закону«у разі визнання фізичної особи банкрутом до складу ліквідаційної маси не включається майно фізичної особи, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення, та майно, яке перебуває у заставі з підстав, не пов’язаних зі здійсненням такою особою підприємницької діяльності».

Тобто, якщо майно боржника перебуває у заставі, але не пов’язане зі здійсненням підприємницької діяльності, таке майно не підлягає продажу з метою задоволення вимог кредиторів.

По-третє, згідно з ч. 3 ст. 55 Закону «результати аукціону, проведеного з порушенням вимог закону, можуть бути визнані в судовому порядку недійсними. Визнання результатів аукціону недійсними тягне за собою визнання недійсним укладеного з переможцем договору купівлі-продажу».

 

Фактичні висновки Верховного Суду

По-перше, між фізичною особою та банком укладено договір споживчого кредитування для задоволення особистих потреб позичальника. Тобто кредитний договір не укладався з ФОП задля здійснення ним підприємницької діяльності.

Таким чином, спірна квартира знаходиться в іпотеці для забезпечення виконання зобов`язань боржника, як фізичної особи, перед банком.

По-друге, зазначена квартира не може бути використана для погашення заборгованості, що виникла у зв`язку з господарською діяльністю ФОП. І на це майно не може бути звернуто стягнення для погашення будь-якої іншої заборгованості крім тієї, яке воно забезпечує.

По-третє, до ліквідаційної маси ФОП-банкрута не входить спірна квартира, яка перебуває в обтяженні на підставі договору, що був укладений між банком та фізичною особою, а не ФОП.

По-четверте, ліквідатором незаконно включено квартиру до ліквідаційної маси банкрута-ФОП.

По-п’яте, законодавцем виключається можливість:

  • задоволення вимог кредитора-заставодержателя за вимогами, не пов`язаними з підприємницькою діяльністю;
  • включення до ліквідаційної маси і реалізації ліквідатором предметів застави (іпотеки) за зобов`язаннями, не пов`язаними з підприємницькою діяльністю.   

Отже, якщо належне фізичній особі майно перебуває у заставі та не використовується у підприємницькій діяльності ФОП, то у разі банкрутства такого ФОП кредиторські вимоги не можуть задовольнятися за рахунок такого майна, що призначене для особистих потреб фізичної особи, а не для отримання прибутку.

Автор: Євгеній Піддубко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»