• Посилання скопійовано

ПН та митні декларації є рівнозначними для формування податкового кредиту

Вид таких документів залежить від виду оподатковуваних операцій, що передбачають право платника на податковий кредит. Проте ці документи є рівнозначними для права сформувати податковий кредит

ПН та митні декларації є рівнозначними для формування податкового кредиту

«Вісник. Офіційно про податки»

Постанова ВС від 30.09.2019 р. у справі №804/13847/13-а

У разі наявності фактів ввезення товарів на митну територію України, сплати ПДВ до бюджету, наявності митної декларації, оформленої відповідно до вимог зако право на віднесення сум податку до податкового кредиту, платник податку має право на податковий кредит.

Суд касаційної інстанції вважає, що у разі невключення ПДВ до складу податкового кредиту у звітному періоді, в якому оформлена митна декларація, платник податку не втрачає таке право і може ним скористатися протягом 365 календарних днів з дати оформлення митної декларації. Такий висновок узгоджується з положеннями абз. 3 п. 198.6 ПКУ, які хоча і не містять прямого посилання на митну декларацію, однак зберігають за платником податку право включити до складу податкового кредиту податок протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної1. Таке право зберігається за платником податку і у разі ввезення товарів на митну територію України та наявності документа, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, – митної декларації, оформленої відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

1 На сьогодні – протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування (прим. авт.).

Системний аналіз ПКУ вказує, що документами, які посвідчують право на віднесення сум податку до податкового кредиту, закон визначає як податкові накладні, так і митні декларації, передбачені у п. 198.2 ПКУ, а також інші визначені у п. 201.11 ПКУ документи, які підтверджують сплату податку до бюджету.

Вид таких документів залежить від виду оподатковуваних операцій, що передбачають право платника на податковий кредит, проте ці документи є рівнозначними для права сформувати податковий кредит.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»