• Посилання скопійовано

ДПС має право стягувати борг за бюджетними позичками: судова практика

Окружний адмінсуд м. Києва підтримав правову позицію ДПС щодо стягнення заборгованості за бюджетними позичками

ДПС має право стягувати борг за бюджетними позичками: судова практика

ДПС у м. Києві інформує, що Окружний адміністративний суд м. Києва рішенням від 24 вересня 2019 року у справі №640/18157/19 підтримав правову позицію податкового органу щодо стягнення заборгованості за бюджетними позичками.

Суть питання: Між платником податків (Позичальник) та банком іноземної держави (Кредитор) в 2011 році було укладено Кредитний договір, в забезпечення зобов’язань за яким надано державну гарантію, а саме: між Кабінетом Міністрів України, який діє від імені України в особі Міністра фінансів України (Гарант) та Кредитором 16.06.2011 було укладено Гарантійну Угоду.

Гарантійною Угодою було визначено, що Гарант безумовно та безвідклично гарантує Кредитору вчасне виконання Позичальником всіх платіжних зобов’язань Позичальника за Кредитним договором та бере на себе зобов’язання перед Кредитором щодо того, що у разі, якщо Позичальник будь-коли не сплачує чи не сплатить будь-яку суму, належну до сплати за Кредитним  договором, та визначеним у Кредитному договорі способом (у строк, належний до сплати, достроково чи іншим чином),  Гарант повинен сплатити цю суму так, ніби він є основним боржником, не пізніше 20 робочих днів від отримання письмової вимоги від Кредитора.

Позичальник 22.01.2015 року повідомив Кредитора про неможливість виконання своїх зобов’язань по Кредитному договору. Відповідно Кредитор звернувся до Міністерства фінансів України, як гаранта по Гарантійній угоді сплатити кошти.

Враховуючи зобов’язання, що випливають з Кредитного договору та Гарантійної угоди, укладеної між Гарантом та Кредитором, а також законодавства України: ст. 17 БКУст. 9 Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» у платника податків (Позичальника) утворилась заборгованість перед державою за виконання гарантійних зобов’язань, яка станом на момент подання позову становила 1 963 522 152, 15 грн.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 17 БКУ прострочена заборгованість суб'єкта господарювання перед державою за кредитом, залученим під державну гарантію, стягується з такого суб'єкта господарювання органами державної податкової служби, що є органами стягнення такої заборгованості.

Результатом роботи по стягненню заборгованості, проведеної ГУ ДПС у м. Києві, стало Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 24 вересня 2019 року у справі № 640/18157/19, яким було підтримано правову позицію податкового органу щодо стягнення заборгованості перед державою за бюджетними позичками.

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»