• Посилання скопійовано

Визнали послугу за отриманими від нерезидента відсотками за облігації: які наслідки?

Кваліфікація операції зі сплати нерезидентом коштів на користь позивача за отримані облігації як надання послуги є неправильною

Визнали послугу за отриманими від нерезидента відсотками за облігації: які наслідки?

«Вісник. Офіційно про податки»

Податковий орган при збільшенні фінансового результату платника податків (позивача) за 2015 рік на 30% від суми відсотків, сплачених ним на користь резидента Кіпру за облігаціями власної емісії, виходив з того, що сума сплачуваних відсотків є вартістю «послуг фінансування резидента Республіки Кіпр».

Але колегія суддів, постанова ВС від 09.12.2019 р. у справі №826/5479/18, вважає такий підхід до застосування пп. 140.5.4 ПКУ до правовідносин зі сплати позивачем на користь компанії з Кіпру відсотків за облігаціями власної емісії неправильним.

Фінансова послуга – це операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, – і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів (ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»).

У такому випадку фінансові активи у вигляді сплачених резидентом Кіпру грошових коштів залучає саме позивач.

Тобто позивач вчиняє дії, які охоплюються змістом фінансової послуги і з залучення фінансових активів, а предметом зобов’язань резидента Кіпру є сплата коштів за отримані від позивача облігації, а не надання будь-яких послуг. Відповідно, кваліфікація операції зі сплати нерезидентом коштів на користь позивача за отримані облігації як надання послуги є неправильною.

Для того щоб мати правові підстави застосувати пп. 140.5.4 ПКУ, податковим органом мало бути встановлено придбання платником податків чітко визначеної послуги, наданої відповідним контрагентом платника податків.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»