• Посилання скопійовано

Верховний Суд сформував нову позицію щодо оскарження результатів перевірки

Саме на етапі допуску до перевірки платник податків може поставити питання про необґрунтованість її призначення та проведення

Верховний Суд сформував нову позицію щодо оскарження результатів перевірки

ЮРЛІГА розповідає, що ВС відступив від попередніх висновків стосовно того, що допуск до перевірки нівелює наслідки процедурних порушень, допущених перевіряючими.

Суть справи: підприємство оскаржило податкові повідомлення-рішення, вказавши на допущення податківцями процедурних порушень під час проведення перевірки.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги.

Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що у разі, якщо допуск до податкової перевірки відбувся, то в подальшому предметом розгляду у суді може бути лише суть виявлених порушень податкового та іншого законодавства.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС скасувала постанову апеляційного суду в частині відмови в задоволенні позову про скасування податкових повідомлень-рішень та направила справу на новий розгляд в апеляції.

Верховний Суд відступив від висновків про застосування норми права у подібних правовідносинах у частині того, що:

  • саме на етапі допуску до перевірки платник податків може поставити питання про необґрунтованість її призначення та проведення, реалізувавши своє право на захист від безпідставного здійснення податкового контролю щодо себе;
  • допуск до перевірки нівелює правові наслідки процедурних порушень, допущених контролюючим органом при призначенні та проведенні відповідної документальної виїзної або фактичної перевірки.

Відповідні висновки викладені в постановах Верховного Суду від 13 березня 2018 року (справа №804/1113/16), від 24 травня 2019 року (справа №826/16221/15), від 3 жовтня 2019 року (справа №820/850/16), від 16 жовтня 2019 року (справа №820/11291/15), від 22 листопада 2019 року (справа №815/4392/15) тощо.

Верховний Суд зазначив, що незалежно від прийнятого платником податків рішення про допуск (недопуск) посадових осіб до перевірки, оскаржуючи в подальшому наслідки проведеної контролюючим органом перевірки у вигляді податкових повідомлень-рішень та інших рішень, платник податків не позбавлений можливості посилатись на порушення контролюючим органом вимог законодавства щодо проведення такої перевірки, якщо вважає, що вони зумовлюють протиправність таких податкових повідомлень-рішень.

При цьому, таким підставам позову, за їх наявності, суди повинні надавати правову оцінку в першу чергу, а у разі, якщо вони не визнані судом такими, що тягнуть протиправність рішень, прийнятих за наслідками такої перевірки, – переходити до перевірки підстав позову щодо наявності порушень податкового та/або іншого законодавства.

Відповідну постанову по справі №826/17123/18 ВС прийняв 21.02.2020.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»