• Посилання скопійовано

Суди вимушено зупиняють відправлення поштової кореспонденції

На сьогодні склалась надзвичайно критична ситуація із забезпеченням відправлення правосуддя через неналежне фінансування судочинства у 2020 році

Суди вимушено зупиняють відправлення поштової кореспонденції

Судова влада України розповідає, що на сьогодні склалась надзвичайно критична ситуація із забезпеченням відправлення правосуддя внаслідок відсутності належного фінансового забезпечення судів поточними видатками для здійснення судочинства у 2020 році.

Бюджетні призначення на зазначені цілі на початок поточного року передбачені в обсязі лише 444,7 млн грн, у той час, як касові видатки у 2019 році становили 1 159,9 млн гривень.

Враховуючи збільшення зазначеного обсягу видатків минулого року на коефіцієнт приросту розглянутих судових справ та індекс інфляції споживчих цін, мінімальна потреба поточних видатків на здійснення судочинства у 2020 році становитиме 1 276,3 млн гривень.

Відповідно дефіцит на забезпечення здійснення правосуддя на початок 2020 року складав 831,6 млн гривень.

Фактично на сьогодні суди вже використали всі свої фінансові ресурси, передбачені Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для придбання конвертів, марок, дисків відео- та звукозапису, паперу, витратних матеріалів для оргтехніки, для оплати відповідних послуг, що забезпечують відправку поштової кореспонденції (маркувальні машини, відеоконференцзв’язок під час судового засідання, Інтернет, телефонію).

У зв’язку із зазначеним суди вимушено зупиняють відправлення поштової кореспонденції, якою здійснюється повідомлення учасників справ про судові засідання (судових повісток, копій процесуальних документів тощо).

ДСА України неодноразово порушувала перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України, Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету як до, так і після прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» питання про неприпустимо низькі показники фінансового забезпечення діяльності судів, органів і установ в системі правосуддя, закладені в бюджеті на 2020 рік.

За пропозицією ДСА України як органу, що відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» здійснює, зокрема, фінансове забезпечення діяльності судів, інших органів і установ судової влади, Міністерством фінансів України внесені зміни до річного розпису асигнувань державного бюджету за загальним фондом Державного бюджету України на 2020 рік у межах бюджетних призначень, передбачених за КПКВК 0501020 «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» у частині перерозподілу асигнувань на загальну суму 200,0 млн гривень.

Зазначене дозволить частково вирішити проблему із здійсненням судами відправлення поштової кореспонденції, за допомогою якої відбувається повідомлення учасників справ про судові засідання, виплатою винагороди присяжним, тощо.

ДСА України не припиняє вживати заходів з метою покращення фінансового забезпечення діяльності судів, органів і установ в системі правосуддя.

Так, 18 червня 2020 року ДСА України звернулась з листом до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д. А. із проханням невідкладно ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» шляхом збільшення видатків на зазначені цілі в сумі 631,6 млн гривень.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Судова влада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»