• Посилання скопійовано

Чи можна отримувати допомогу по безробіттю при повторному зверненні протягом дворічного строку?

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років з дня її призначення

Чи можна отримувати допомогу по безробіттю при повторному зверненні протягом дворічного строку?

Бухгалтер.ua розповідає, що під час розрахунку тривалості виплати допомоги у зв'язку з безробіттям упродовж встановленого законодавством дворічного періоду слід виходити із сумарної кількості календарних днів, протягом яких така допомога фактично виплачувалась. Водночас загальна тривалість виплати допомоги в разі безробіття не має перевищувати 360 календарних днів. При цьому слід враховувати усі випадки реєстрації (перереєстрації) безробітного з урахуванням днів скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю. Такий висновок бачимо в постанові Верховного Суду від 23.06.2020 р. у справі №308/13678/16-а.

Позов до міського центру зайнятості у цій справі був зумовлений відмовою останнього у призначенні допомоги по безробіттю особі, яка раніше отримувала таку допомогу, після самостійного працевлаштування відмовилася від неї, а потім у межах дворічного строку з часу першого звернення до центру знову звернулася для отримання статусу безробітного. Загальна кількість календарних днів, протягом яких особі упродовж двох років виплачувалась допомога у зв'язку з безробіттям, становила 283 дні.

Суди усіх трьох інстанцій адміністративний позов задовольнили, оскільки дії відповідача щодо припинення виплати особі допомоги в разі безробіття є протиправними та суперечать положенням Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», оскільки, хоча й не закінчився дворічний строк після першого звернення особи за призначенням допомоги, однак сумарна кількість календарних днів, протягом яких така допомога виплачувалась позивачеві, є меншою за 360 днів.

Цей висновок ґрунтується на нормах ч. 4, 5 ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та абз. 1 п. 2 розд. ІІ Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Бухгалтер.ua

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»