• Посилання скопійовано

Хто з відокремлених підрозділів має самостійно сплачувати ЄСВ?

ВС зазначив, що нарахування і сплата ЄСВ здійснюється тими відокремленими підрозділами підприємства, які мають окремий баланс

Хто з відокремлених підрозділів має самостійно сплачувати ЄСВ?

Судово-юридична газета

Нарахування і сплата (перерахування) єдиного соціального внеску здійснюється тими відокремленими структурними підрозділами підприємства, установи, організації, які мають окремий баланс, самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, з якими перебувають у трудових правовідносинах, а саме: використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців).

На цьому наголосив Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду у справі №808/507/16.

 

Обставини справи

Запорізьке державне підприємство «Р» звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом, в якому, з урахуванням уточнень, просило:

  • визнати протиправними дії Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області щодо невідображення в інтегрованій картці позивача сплачених Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Р» ЗТФ сум єдиного внеску за ЗДП «Р» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду позивача на загальну суму 2 151 318,29 грн;
  • зобов'язати відповідача вчинити дії шляхом зарахування сплачених Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ (код ЄДРПОУ 25764081) сум єдиного внеску за ЗДП «Радіоприлад» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду ЗДП «Радіоприлад» на загальну суму 2 151 318,29 грн;
  • зобов'язати відповідача вчинити дії щодо відображення в інтегрованій картці платника податків ЗДП «Р» сплачені Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Р» сум єдиного внеску за ЗДП «Р» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду ЗДП «Р» на загальну суму 2 151 318,29 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги задоволено.

При прийнятті зазначених судових рішень суди попередніх інстанцій виходили з того, що сплата коштів від платника Відособленого підрозділу ЗДП «Р» ЗТФ є сплатою коштів ЗДП «Р». Відособлений підрозділ ЗДП «Р» ЗТФ як один з відділів позивача може діяти від імені та за дорученням ЗДП «Р». ЗДП «Р» було виконано обов'язок по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування шляхом перерахування коштів платіжними дорученнями на відповідний рахунок, де платником вказано один з підрозділів, який представляє платника та виступає від його імені.

 

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до п. 63.2 ПКУ, взяттю на облік або реєстрації в органах податкової служби підлягають всі платники податків. Взяття на облік в органах державної податкової служби юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов'язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

Відокремленим підрозділом  юридичної особи, відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», є філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Відповідно до положень пункту 9 Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів від 09.09.2013 р. №458 у разі прийняття юридичною особою рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами юридична особа повідомляє про це в десятиденний строк з дня прийняття такого рішення орган доходів і зборів за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. У зазначеному випадку на підставі такого повідомлення юридичної особи відокремлений підрозділ обліковується як платник єдиного внеску.

Отже, ВС зазначив, що нарахування і сплата (перерахування) єдиного соціального внеску здійснюється тими відокремленими структурними підрозділами підприємства, установи, організації, які мають окремий баланс, самостійно ведуть розрахунки із застрахованим особами, з якими перебувають у трудових правовідносинах, а саме: використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців).

Разом з тим, вирішуючи даний спір, суди попередніх інстанцій, з урахуванням приписів п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», не з'ясували, чи має Відособлений підрозділ Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ окремий баланс та чи здійснювалась сплата єдиного соціального внеску щодо застрахованих осіб, які безпосередньо перебувають з ним у трудових правовідносинах та щодо яких він виступає податковим агентом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»