• Посилання скопійовано

У юрособи змінилось найменування або керівник. Чи впливає це на дійсність довіреності?

Зміна назви юрособи чи зміна керівника не впливає на дійсність виданої такою юрособою раніше довіреності. До такого висновку дійшов ВС у нещодавніх рішеннях. Докладніше про це в нашій статті

У юрособи змінилось найменування або керівник. Чи впливає це на дійсність довіреності?

Довіреність від імені юридичної особи видається її керівним органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами (ст. 246 ЦКУ).

Втім, є дві обставини, які можуть стати підставою  для спору щодо дійсності довіреності:

  1. зміна найменування юрособи після видачі довіреності,
  2. зміна керівника юрособи.

 

Зміна найменування і керівника приватної юрособи

Постанова ВС від 17.08.2020 р. справа № 923/37/20.

Фабула справи.

ФОП звернувся до суду про стягнення боргу з ПАТ. Під час розгляду справи в суді зясувалось, що ПАТ змінив назву, а замість керівника — призначений тимчасово виконуючий обов’язки. При цьому виникло питання, а з ким судитися? Чи є дійсною довіреність, видана представнику ПАТ, яке вже після видачі довіреності, змінило назву та внесла відповідні відомості до ЄДР?

ВС у коментованій нами справі №923/37/20 посилається на ст. 248 ЦКУ, яка вказує на підстави припинення представництва за довіреністю:

  1. закінчення строку довіреності;
  2. скасування довіреності особою, яка її видала;
  3. відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;
  4. припинення юридичної особи, яка видала довіреність;
  5. припинення юридичної особи, якій видана довіреність;
  6. смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
  7. смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

ВС дійшов таких висновків:

  1. зміна керівника юридичної особи, яка видала довіреність, не припиняє дію такої довіреності. Довіреність видається від імені юридичної особи її керівником, а не від імені керівника юридичної особи, і закон не передбачає такої підстави для припинення дії довіреності, як зміна керівника юридичної особи.
  2. скасування запису про перейменування юридичної особи не може свідчити про припинення юридичної особи чи висновку про "неіснуючу юридичну особу". Зміна найменування юридичної особи, в тому числі й скасування запису про її перейменування, не впливає на правоздатність цієї особи, оскільки залишається однією й тією ж особою, з тим же ідентифікаційним кодом незалежно від найменування. Да й приписи ЦКУ також не пов`язують припинення довіреності зі зміною найменування юридичної особи. Відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в частині дати та факту зміни найменування носять лише інформаційний характер та не мають жодних наслідків для припинення чи скасування довіреності.

 

Зміна керівника органу державної влади

Постанова ВС від 14.08.2020 р. справа №140/2350/19

Фабула справи.

Останнім часом голови міністерств, відомств змінюються швидше, ніж ми запам’ятовуємо їхні прізвища. Проте самі органи державної влади, так само, як юрособи приватної власності, видають довіреності. Як впливає на чинність таких довіреностей зміна керівництва?

ВС зазначає, що зміна фізичної особи, яка обіймає посаду керівника органу державної влади не є підставою для втрати чинності чи припинення дії довіреностей, що були видані раніше за підписом попереднього керівника цього органу.

 

Порада юриста

Проте, на нашу думку, коли йдеться про керівника, який видає довіреність від імені юрособи,   все ж слід переконатись, що на дату видачі довіреності така особа була внесена до ЄДР як керівник.

Для цього можна взяти витяг з ЄДР на дату видачі довіреності (така функція передбачена для платного витягу з ЄДР за посиланням.

У разі, якщо керівник був призначений на посаду, проте не внесений до ЄДР, така довіреність вважається виданою не уповноваженою на це особою.

Так, довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами. Проте, ПІБ такого керівника мають бути обов’язково  внесені в ЄДР. Лише керівник, внесений в ЄДР, має право діяти від імені юрособи без довіреності та представляти її інтереси у всіх інстанціях і перед третіми особами.

Тобто, в цій ситуації варто посилатись на норми чинного законодавства, зокрема;

  1. цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ч. 4 ст. 91 ЦКУ).
  2. юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону (ч.1 ст. 92 ЦКУ).
  3. орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень (ч. 3 ст. 92 ЦКУ).
  4. в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичних осіб, як  відомості про керівника юридичної особи: прізвище, ім’я, по батькові, посада, дата призначення або набуття повноважень, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юрособи (п. 7 ч. 3 ст. 9 Закону №755).
  5. якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах (ч. 1, 4 ст. 10 Закону № 755).

Отже, для визначення дійсності довіреності, в першу чергу, слід керуватись приписами ст. 248 ЦКУ. Але, варто переконатись й у тому, що довіреність видана уповноваженою на це особою — тобто, звернутись до ЄДР та статуту.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»