• Посилання скопійовано

Штрафувати за неоприбуткування готівки податківці не мали права ще з 28.07.1995 р.: нова позиція ВС

Верховний Суд вирішив, що п’ятикратний штраф за неоприбуткування готівки, який податківці нарахували за Указом №436/95, не можна було застосовувати ще з 28 липня 1995 року. Саме тоді набрав чинності Закон про РРО. З’ясуємо подробиці

Штрафувати за неоприбуткування готівки податківці не мали права ще з 28.07.1995 р.: нова позиція ВС

Нагадаємо, що багато років Указ Президента №436/95 регулював розмір штрафів за порушення роботи з готівкою. Але з 20 червня 2019 року він втратив чинність. Про це ми писали тут.

Проте спори щодо попереднього застосування норм цього Указу й досі тривають. І ми маємо свіже рішення ВС, який раптом змінив свою попередню позицію.

ВС у постанові від 04.09.2020 у справі №814/3845/15 розглядав ситуацію накладання штрафів за неоприбуткування готівки. І вирішив, що ці штрафи були застосовані неправомірно.

Аргументи ВС були наступні.

Статтею 1 Указу №436/95 (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) визначено відповідальність за неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування у касах готівки у вигляді фінансової санкції (штрафу).

Пунктом 1 частини першої статті 17 Закону про РРО (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено фінансові санкції за порушення вимог цього закону, а саме за:

  • встановлення протягом календарного року під час перевірки факту проведення розрахункових операцій з використанням РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
  • непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи;
  • невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, а в разі використання юридичною особою розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;
  • нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об`єкті такого суб`єкта господарювання.

Аналіз зазначених положень, на думку ВС, свідчить про те, що об`єктивна сторона обох порушень фактично полягає в одних і тих самих діях.

Оскільки ВРУ шляхом прийняття Закону про РРО ці правовідносини врегулювала, то Указ №436/95 припинив дію як у частині визначення складу такого правопорушення як неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування у касах готівки, так і в частині встановлених за таке правопорушення санкцій.

Отже, Велика Палата Верховного Суду:

  1. відступила від правової позиції, викладеної ВСУ в постанові від 02.04.2013 р. у справі №21-77а13. Тоді ВСУ наголошував, що предмети правового регулювання Указу та Закону про РРО є різними. А тому штрафувати за цим Указом податківці могли;
  2. наголосила на неможливості застосування положень Указу №436/95 у правовідносинах, що виникли після набрання чинності Законом про РРО. Тобто, за новою позицією ВС, ще з 28.07.1995 р. податківці не могли застосовувати штраф за неоприбуткування готівки за цим Указом.

Як такий висновок має вплинути на вже оскаржені штрафи та на ті справи, які є на розгляді у суддів, ми розповімо в окремому коментарі юриста.

***

Читайте також: Якщо до вас застосовували штрафи за неоприбуткування готівки: поради юриста

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»