• Посилання скопійовано

Розраховуєте неустойку за неповернуте майно орендарем: що з ПДВ?

За позицією ВС, при розрахунку неустойки до її складу не включається ПДВ

Розраховуєте неустойку за неповернуте майно орендарем: що з ПДВ?

Господарський суд Одеської області рішенням, залишеним без змін постановою Південно-західного апеляційного господарського суду, у справі №916/1319/19 задовольнив частково позов Департаменту комунальної власності Одеської міської ради, стягнув із ПП «Нобіліс-Транс Груп» заборгованість з орендної плати, пеню, неустойку в порядку ч. 2 ст. 785 ЦКУ та виселив відповідача з орендованих нежилих приміщень.

Місцевий господарський суд здійснив власний розрахунок заявленої позивачем до стягнення неустойки у розмірі подвійної плати за користування відповідачем нежилим приміщенням за час прострочення повернення об’єкта з оренди. Він дійшов висновку, з яким погодився суд апеляційної інстанції, про те, що встановлена ч. 2 ст. 785 ЦКУ неустойка у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення є штрафною санкцією в розумінні ст. 230 ГКУ та відповідно до ст. 185188 ПКУ не вважається об’єктом оподаткування ПДВ, тому при стягненні неустойки ПДВ не має включатися до її складу.

ВС у складі Об’єднаної палати КГС залишив рішення попередніх інстанцій без змін як такі, що ухвалені з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, та сформулював таку правову позицію щодо застосування ч. 2 ст. 785 ЦКУ.

Частина 2 ст. 785 ЦКУ є особливим заходом цивільної відповідальності (неустойкою), яка визначається в розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення повернення її наймодавцеві у разі припинення договору найму. Неустойка має певну специфіку щодо незастосування до неї скороченого строку позовної давності відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦКУ, оскільки дія такої санкції поширюється на весь час неправомірного користування майном. До неї також не застосовуються положення ст. 232 ГКУ про припинення нарахування штрафних санкцій після закінчення 6 місяців, оскільки ч. 2 ст. 785 ЦКУ передбачено інше – дію санкції на весь період неправомірного користування майном.

Відповідно до п. 188.1 ПКУ при розрахунку розміру неустойки згідно із ч. 2 ст. 785 ЦКУ за неповернення майна з оренди після припинення дії договору найму не включається ПДВ, який мав би сплачуватися орендарем орендодавцю у випадку правомірного користування майном.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 20 листопада 2020 року у справі №916/1319/19.

Джерело: Верховний Суд України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»