• Посилання скопійовано

Помилкові податкові накладні в ЄРПН – без штрафів!

Факт помилкової реєстрації платником податків ПН/РК в ЄРПН та надалі виправлення самостійно виявленої помилки не може бути підставою для автоматичного застосування штрафних санкцій за порушення граничних строків їх реєстрації

Помилкові податкові накладні в ЄРПН – без штрафів!

Коментар до постанов ВС від 31.08.2020 р. у справі №804/5062/16,
та від 28.03.2019 р. у справі №809/1420/17

Почнемо з ІПК ДПС від 22.06.2020 р. №2485/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

Товариство звернулося до податкового органу та зазначило, що ним складено податкові накладні без здійснення господарських операцій, які несвоєчасно зареєстровано в ЄРПН. Після встановлення зазначеного факту платником складено/зареєстровано РК до них із зануленням всіх показників зазначених податкових накладних. Як наслідок, платник вважає, що відсутні підстави для накладання штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію таких податкових накладних в ЄРПН.

ДПСУ відповів, що до платників ПДВ не застосовуються штрафні санкції за порушення порядку реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН, передбаченого ст. 201 ПКУ, які вчинені ними протягом періоду з 17 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОVID-19).

Будь-яких інших винятків щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН чинним законодавством не передбачено.

Надання додаткових переваг окремим платникам податків, зокрема, у вигляді звільнення від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН, суперечить одному з основних принципів побудови системи оподаткування, визначеному ст. 4 ПКУ, а саме: рівності усіх платників перед законом, недопущенню будь-яких проявів податкової дискримінації-забезпечення однакового підходу до всіх платників податків.

У базі «ЗІР» (підкатегорія 101.27) податкові органи вказують, що ПКУ не визначено винятків щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації ПН/РК в ЄРПН, в т. ч. тих, які після їх реєстрації визнаються як помилково (безпідставно) складені.

При цьому рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку. 

 

Висновок: поки триває карантин ПН/РК, складені протягом його дії і зареєстровані з порушенням строків, штрафів не принесуть. Але як тільки карантин закінчиться, податківці намагатимуться застосувати штрафи за несвоєчасність реєстрації ПН/РК, незважаючи на те, зайво/помилково вони були складені чи ні. Проте і цю проблему можна спробувати вирішити оскарженням штрафу. Суди у цій ситуації (принаймні, щодо спорів, які виникли до карантину) на боці платників податків.

 

1. Помилково зареєстрована ПН на окрему поставку, в той час як договором передбачено складення зведених ПН за результатами місяця. Без штрафів за порушення строків реєстрації в ЄРПН

У справі №804/5062/16 органом ДПС проведено камеральну перевірку з питання несвоєчасної реєстрації ТОВ 1 ПН/РК в ЄРПН згідно з Додатком 1, під час якої встановлено, що підприємством порушено граничні терміни реєстрації ПН/РК на 15 та 30 днів. У зв'язку зі встановленими порушеннями винесено податкове повідомлення - рішення зі штрафними санкціями.  

ТОВ 1 з такою позицією податкового органу не погоджується та зазначає, що ним було помилково 04.03.2016 року направлено на реєстрацію до ЄРПН податкову накладну, виписану на адресу ТОВ «Т», оскільки за умовами договору з цим контрагентом ТОВ 1 щомісяця складає зведену податкову накладну та надає її ТОВ «Т», що ним і було зроблено - зареєстровано зведену податкову накладну від 29.02.2016 р. Отже, ТОВ 1 вважає, що з його боку  відсутнє порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Всі суди підтримали платника податку та наголосили, що матеріалами справи  підтверджується самостійно виявлена ТОВ 1 помилкова реєстрація податкової накладної від 15.02.2016 р. та направлено до ЄРПН розрахунок від 29.02.2016 р. коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної квитанцією від 29.02.2016 р., та відкориговано суму вказаної накладної зі знаком «-», у колонці розрахунку «причина коригування» вказано: «помилкова реєстрація в ЄРПН», на підтвердження направлення означеного розрахунку до центрального рівня ДПС України позивачем надана квитанція №1 від 09.03.2016 р.

Крім того, за умовами договору поставки від 01.02.2016 р. №01/02, укладеного між ТОВ 1 (постачальник) та ТОВ «Т», податкові зобов'язання у сторін виникають на підставі саме зведеної податкової накладної, що складається постачальником за результатами місяця. При цьому суди зауважують, що податкові зобов'язання постачальника та право на податковий кредит покупця виникло саме на підставі зведеної податкової накладної, а не помилково зареєстрованої. Остання не відображена у складі ПЗ та ПК. 

ВС у справі №804/5062/16 підсумував: факт помилкової реєстрації позивачем податкової накладної та в подальшому виправлення самостійно виявленої позивачем помилки не може бути підставою для автоматичного застосування до позивача штрафних санкцій.

 

2. Помилкова зареєстрована ПН на поставку, якої не було. Штраф за порушення строків реєстрації в ЄРПН безпідставний

В іншій справі №809/1420/17 ТОВ «В» звернулося до суду з оскарженням податкового повідомлення-рішення про нарахування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН та вважає штрафні санкції нарахованими безпідставно.

Спірна податкова накладна була помилково виписана та зареєстрована в ЄРПН. Адже ні поставки, ні оплати в даний період не відбулося та відповідно до приписів ПКУ контрагентом ТОВ «В» внесений до ЄРПН розрахунок коригування №1 від 08.10.2016 р. Оскільки господарська операція не відбулася та не була відображена в податковій звітності, на переконання ТОВ «В», контролюючим органом помилково взято до уваги факт порушення строку реєстрації податкової накладної від 07.10.2016 р.

На підтвердження факту відсутності проведення господарської операції згідно з податковою накладною від 07.10.2016 р. надав виписки з бухгалтерському обліку по рахунку 361, розрахунки з вітчизняними покупцями за жовтень-листопад 2016 та додаток 5 до податкової декларації з ПДВ за жовтень-листопад 2016, в яких відсутні відомості про господарські операції, відповідно до податкової накладної від 07.10.2016 р.

Факт відсутності проведення господарських операцій згідно з податковою накладною від 07.10.2016 р. податковим органом не спростовано. 

Всі суди знову ж таки підтримали платника податків. А ВС зі своєї сторони зауважив, що оскільки податкова накладна від 07.10.2016 р. була зареєстрована в ЄРПН помилково, а відповідні суми податку не включені до декларації з ПДВ, то застосування штрафу до Товариства за порушення строку реєстрації зазначеної накладної є безпідставним.

За яких умов штрафні санкції можуть бути визнані безпідставно нарахованими (як органами ДПС, так і судами):

  1. у разі помилкової реєстрації ПН в ЄРПН платник податку має скласти РК з причиною коригування «помилкова реєстрація в ЄРПН»,
  2. такі помилково зареєстровані ПН не повинні відображатись у податковій звітності платника податків,
  3. складені акти за результатами камеральних перевірок слід заперечувати з поданням підтверджуючих документів помилковості складення ПН/РК, у т.ч. договорів та первинних документів. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»