• Посилання скопійовано

Скласти посадову інструкцію замало – потрібен (справжній) підпис працівника!

На посадовій інструкції стоїть підпис, проте працівник заявляє, що нічого не підписував і взагалі вперше бачить такий документ. Якщо працівник каже правду і справа дійде до суду, у роботодавця будуть проблеми. В будь-якому разі до працівника не можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення через неналежне ознайомлення з посадовою інструкцією

Скласти посадову інструкцію замало – потрібен (справжній) підпис працівника!

Коментар до постанови ВС від 26.02.2021 р., справа №264/4512/18

Посадова інструкція – це первинний кадровий документ, який має юридичну силу та сприяє правовому захисту на підприємстві, в установі, організації. 

Посадовi iнструкцiї мають вiдображати повний перелiк завдань та обов’язкiв працiвника, його повноважень, вiдповiдальностi. 

При цьому найменування роботи (професiї або посади), яке зазначено в посадовiй iнструкцiї працiвника, має вiдповiдати штатному розпису, наказу (розпорядженню) про прийняття на роботу та розроблятися на основi Нацiонального класифiкатора професiй, затвердженого наказом Дєржспоживстандарту вiд 28.07.2010 р. №327, з урахуванням Довiдника квалiфiкацiйних характеристик професiй працiвникiв, затвердженого наказом Мiнпрацi вiд 29.12.2004 р. №336

Посадовi iнструкцiї затверджуються наказом (розпорядженням) керiвника або уповноваженого ним органу. Пiсля того як посадова iнструкцiя буде затверджена керiвником або уповноваженим ним органом, вона обов'язково має бути доведена до вiдома працiвника пiд пiдпис. 

Багато роботодавців користуються такою можливістю, щоб доручити працівникові виконання обов’язків, які виходять за межі спеціальності, кваліфікації або посади, для роботи за якими його брали на роботу. Якщо працівник із цим не погодиться і не підпише, виникне трудовий спір. Адже зміна істотних умов праці вимагає попередження за 2 місяці (ст. 22 КЗпП). 

Проте, коли працівник своїм підписом засвідчує факт ознайомлення зі зазначеними умовами, це буде виключати спори про зміст трудової функції працівника. 

Тим більше, що посадовi iнструкцiї складаються у двох примiрниках, один з яких зберiгається у вiддiлi кадрiв, а другий – у керiвникiв вiдповiдних структурних пiдроздiлiв. Працiвниковi видається пiд пiдпис копiя посадової iнструкцiї.

Про вимоги до посадової інструкції та обов’язку ознайомити з нею працівника висловилось й Держпраці за посиланням.

У коментованій нами справі невиконання посадових обов’язків призвело до позбавлення працівника щомісячної премії. Ситуація ускладнилась тим, що працівник витребував копію посадової інструкції та не визнав свій підпис про ознайомлення з нею.

 

Чи можна позбавити працівника премії за невиконання локальних актів юрособи?

Працівник працевлаштований на підприємстві на посаді електромонтер із ремонту та обслуговування електрообладнання 6 розряду.

На підприємстві щодо його посади затверджена посадова інструкція.

Згодом було видано розпорядження керівництва, яким на певне коло працівників покладені додаткові обов’язки щодо ведення оперативного журналу, до якого потрапив й працівник-електромонтер.

Оскільки працівник відмовився вести такий журнал, керівництвом було позбавлено його 30%-ої виробничої премії. 

У відповідному розпорядженні, зокрема, зазначено, що працівник:

  • не виконав вимог щодо ведення оперативного журналу, 
  • при виконанні посадових обов’язків повинен керуватися, виконувати та знати:... згідно з п. 2.1.1 «приймати участь у прийомі та здачі зміни» та п. 2.3.1 «виконувати всі розпорядження адміністрації» посадової інструкції, п. 5.2 Правил внутрішнього трудового розпорядку, за якими «працівник зобов`язаний своєчасно та точно виконувати рішення інших керівників». 

Втім, як виявилось, працівника при прийняті на роботу не ознайомили з посадовою інструкцією, як того вимагає ст. 29 КЗпП.

Не надано працівнику й копії посадової інструкції за посадою електромонтера 6 розряду – копію цього документа він отримав за запитом первинної профспілкової організації, членом якої є.

Більше того, працівник вважає, що у листку ознайомлення з посадовою інструкцією його підпис підроблений. Щодо цього він звернувся зі заявою до поліції. І в рамках відкритого кримінального провадження була проведена судова почеркознавча експертиза, яка однозначно встановила, що підпис виконаний іншою особою (тобто підроблений).

Втім, суд першої інстанції наголосив, що навіть за визнання фактичної відсутності посадової інструкції (наявності підробленого підпису), під час прийняття на роботу працівник був ознайомлений з іншими документами, зокрема, з:

  • умовами праці на підприємстві, 
  • правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором, 
  • даними про наявність на робочому місті небезпечних та шкідливих виробничих факторів, можливих наслідках їх впливу на здоров`я,
  • його правами на пільги і компенсації за роботу в таких умовах.

Також працівник успішно пройшов перевірку знань з відповідних норм з охорони праці.

Таким чином, працівник як електромонтер 6 розряду повинен знати та дотримуватися нормативних документів, що встановлюють правила технічної та безпечної експлуатації електроустановок, визначають порядок технічного обслуговування і ремонту електроустаткування підприємств гірничо-металургійного комплексу, інших локальних актів,  які в т. ч. містять вимоги щодо необхідності ведення оперативного журналу. Навіть за умови, що такі вимоги не прописані у посадовій інструкції.

Тому судом першої інстанції у позові працівнику було відмовлено, а розпорядження про позбавлення його 30%-ої виробничої премії було визнано цілком законним. 

Загалом позиція суду першої інстанції не позбавлена логіки та здорового глузду. Адже працівники мають виконувати вимоги не лише посадової інструкції, а також інших локальних документів по підприємству, які складені та затверджені керівництвом. І саме зі всім переліком документів, які наведені вище, ст. 29 КЗпП вимагає ознайомити працівника під підпис. А не лише з посадовою інструкцією. 

 

Чи допускаються дисциплінарні стягнення з відсутності посадової інструкції? 

Апеляційна інстанція та ВС стали на бік працівника. На їхню думку, роботодавцем протиправно позбавлено працівника 30%-ої виробничої премії, оскільки його не було ознайомлено з посадовою інструкцією електромонтера 6 розряду.

Тобто роботодавець при застосуванні дисциплінарного стягнення не може посилатись на неналежне виконання посадових обов`язків згідно з посадовою інструкцією, з якою його роботодавцем у порушення вимог ст. 29 КЗпП ознайомлено не було.

А висновок експерта щодо підробного підпису працівника на листку ознайомлення з посадовою інструкцією лиш додає впевненості та доказової сили словам працівника – і це незалежно від того, чи ухвалений вирок у кримінальній справі за заявою працівника, чи ні

Загалом висновки, які напрошуються за цією судової справою, доволі цікаві та мають цілком практичне застосування:

  1. працівник має виконувати свою трудову функцію відповідно до посадових обов’язків, перелік яких деталізований у посадовій інструкції,
  2. з посадовою інструкцією працівника можна ознайомити особистим підписом як на самій посадовій інструкції чи на наказі, так і на окремому листку про ознайомлення з посадовою інструкцією (вочевидь, йдеться про загальний листок до наказу по підприємству про затвердження посадових інструкцій, який складається по окремих структурних підрозділах),
  3. працівник має право відмовитись виконувати розпорядження керівництва, якщо він не був ознайомлений з посадовою інструкцією,
  4. за відсутності підпису на посадовій інструкції (у т.ч. його підроблення, що підтверджується належними доказами – заявою до Нацполіції та висновком експерта), працівника не може притягнуто до жодної дисциплінарної чи іншої відповідальності за неналежне виконання своєї трудової функції.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»