• Посилання скопійовано

ОСББ можна ліквідувати лише у порядку, встановленому законом, - Верховний Суд

За позицією ВС, скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) за рішенням суду не є тотожним самій ліквідації юридичної особи

ОСББ можна ліквідувати лише у порядку, встановленому законом, - Верховний Суд

Юрліга нагадує, що загальний порядок ліквідації юридичної особи визначений у ст. 111 ЦК. Процедура ліквідації юридичної особи також передбачає низку обов'язкових дій (погашення існуючої кредиторської заборгованості, відчуження активів, звільнення працівників, передання документів до архіву тощо). Лише після вчинення цих дій і подання державному реєстратору відповідних документів до реєстру вноситься запис про припинення юридичної особи, а не запис про скасування її державної реєстрації.

Відповідну постанову ВП ВС у справі № 916/964/19 (провадження № 12-6гс21) прийнято 29 червня 2021 року, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Запис про припинення юридичної особи не є беззастережним доказом того, що юридична особа справді припинилася та більше не існує. Водночас, якщо процедуру ліквідації не було здійснено належним чином, внесення до реєстру запису про припинення цієї юридичної особи не тягне її припинення.

Скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) за рішенням суду не є тотожною самій ліквідації юридичної особи, яка відбувається в порядку, передбаченому п. 2 ч. 1 ст. 110 ЦК, і не призводить до припинення ОСББ з огляду на вимоги ст. 25 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», якою визначається порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій.

Такого висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у справі № 916/964/19 за позовом власника квартири до ОСББ про визнання недійсним і скасування рішення зборів співвласників будинку та скасування державної реєстрації (реєстраційного запису) ОСББ.

Велика Палата ВС відступила від правового висновку, викладеного в постановах ВП ВС у справах № 916/782/17 та № 904/2796/17, про наявність підстав для задоволення позову, у тому числі щодо вимог про скасування державної реєстрації ОСББ, адже скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) за рішенням суду не може бути самою ліквідацією юридичної особи.

У цій справі ВП ВС зауважила, що звернення особи з позовом про скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) є підставою для закриття провадження у справі за відсутності юридичного спору, оскільки така позовна вимога не призведе до поновлення прав і законних інтересів співвласника ОСББ, який звертається з позовом. Найімовірніше, такий позов буде свідчити про втручання суду в діяльність ОСББ і порушення інтересів інших його співвласників, що є недопустимим.

ВП ВС скасувала рішення попередніх судових інстанцій у частині відмови в задоволенні вимог про скасування державної реєстрації, провадження в цій частині закрила, а в решті - залишила без змін.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»