• Посилання скопійовано

Дистанційна робота не продовжує строк звернення до суду при блокуванні ПН

ВС зазначив: якщо працівників бухгалтерії перевели на дистанційну роботу, то у разі зупинення реєстрації ПН жодних пільгових строків для оскарження до суду рішення комісії регіонального чи центрального рівня у платника ПДВ немає. На це може вплинути лише карантин

Дистанційна робота не продовжує строк звернення до суду при блокуванні ПН

Коментар до Постанови ВС від 30.09.2021 р., справа №320/3307/21

Боротьба з блокуванням ПН/РК уже давно стала щоденною проблемою багатьох бухгалтерів. Але для захисту прав підприємств на реєстрацію ПН/РК в ЄРПН тепер впливає  нова проблема — дистанційна робота бухгалтерів, керівників та відсутність у штаті юриста.

Звісно, коли й у постачальника, і у покупців всі працівники знаходяться в робочий час в офісі, то окремі проблеми можна вирішити за кілька годин, а може й хвилин.

Але коли більшість таких працівників працює вдома або навіть дистанційно, то вирішення окремих робочих моментів може розтягнутися на кілька днів.

Процедура оскарження відмови у реєстрації ПН/РК в ЄРПН прописана у п. 56.23 ПКУ. Фактично строки для подання скарги за ст. 56 ПКУ зупинено на період дії карантину.

А от зі судом ситуація складніша.

 

Які строки для оскарження рішення комісії ДПСУ до суду?

З прийняттям чинної редакції КАС України та відмінним правовим регулюванням, визначеним ч. 4 ст. 122 КАС України, інші рішення контролюючих органів, які не стосуються нарахування грошових зобов`язань платника податків, за умови попереднього використання позивачем досудового порядку вирішення спору (застосування процедури адміністративного оскарження - абзац третій п. 56.18 ПКУ), оскаржуються в судовому порядку в такі строки:

а) тримісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийняте та вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПКУ. При цьому такий строк обчислюється з дня вручення скаржнику рішення за результатами розгляду його скарги на рішення контролюючого органу;

б) шестимісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги не було прийняте та/або вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПК України. При цьому такий строк обчислюється з дня звернення скаржника до контролюючого органу з відповідною скаргою на його рішення.

 

А якщо є лише рішення комісії регіонального рівня про зупинення реєстрації ПН в ЄРПН?

У коментованому нами рішенні підприємство не мало можливості своєчасно звернутись до суду, адже через введений жорсткий карантин всі перебували на дистанційному режимі роботи. А для того, щоби подати позов до суду, слід підготувати не лише копії отриманих через електронний кабінет рішень про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а ще зібрати всі документи, у т.ч. договори, акти, інші документи, які стосувалися цієї госпоперації, за якою й була заблокована ПН. І ці всі документи додаються до позову як обґрунтування реальності операції та протиправних дій органу ДПС, які заблокували реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Зібратись в офісі буває доволі складно у період встановлення жорсткого карантину.

Тож не дивно, що підприємство мимоволі пропустило строк для звернення до суду. Але відзначимо, що у цій справі ТОВ не подавало скарги до комісії ДПСУ на рішення комісії регіонального рівня. Тож фактично вся історія з блокуванням ПН/РК в ЄРПН зупинилась на рівні ГУ області.

 

Що робити платнику податків та як запобігти простроченню строків?

Якщо платник податків не оскаржував рішення про зупинення реєстрації до комісії ДПСУ, слід згадати про п. 52-8 підрозділу 10 р. ХХ Перехідних положень ПКУ.

Так, зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених статтею 56 ПКУ.

Відповідно до п. 6 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. №520, письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Письмові пояснення та копії документів, подані платником податку до контролюючого органу відповідно до пункту 4 цього Порядку, розглядає комісія регіонального рівня (п. 9 Порядку).

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку (п. 13 Порядку).

Отже, в такому разі у платника податків є вибір – або ДПСУ, або суд. Як і сталося у коментованій нами справі – ТОВ обрало суд.

Проте навіть у такому разі можна продовжити строки для звернення до суду.

Цікаво, що при оскарженні до суду строк за ст. 122 КАС України розраховується не від дати отримання рішення регіонального рівня, а саме від дати отримання рішення про правомірність зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН від ДПСУ. Адже саме подання скарги до ДПСУ є адміністративною процедурою оскарження.

Щодо строків подання скарги до ДПСУ, то слід врахувати, що вони не встановлені п. 56.23 ПКУ. Натомість відповідно до п. 56.3 ПКУ скаргу до комісії центрального рівня ДПСУ подається протягом 10 робочих днів з дня набрання чинності рішенням про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН регіонального рівня.

Проте, на думку автора, можна не поспішати зі скаргою у разі отримання квитанції №2 про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.  Для цього у платника ПДВ є аж 365 днів. Цей час варто використати для належного збору документів, отримання правової допомоги та підготовки всіх документів та пояснень щодо майбутнього спору з податковою.

Оскільки під час карантину зупинені й строки для адміноскарження за ст. 56 ПКУ, то навіть якщо платник ПДВ надасть пояснення та первинні документи, проте отримає рішення комісії регіонального рівня про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у будь-якому разі він може не поспішати й на цьому етапі. Адже після отримання рішення комісії регіонального рівня для звернення до суду встановлюється загальний строк для звернення до суду – шість місяців (ч. 2 ст. 122 КАС України).

 

Як можна продовжити строки для звернення до суду?

Підведемо підсумки вищенаведеного для розрахунку продовження строків звернення до суду:

  1. подання пояснень та документів до комісії регіонального рівня – 365 днів,
  2. оскарження комісії регіонального рівня до ДПСУ – 10 робочих днів, але строк за п. 56.3 ПКУ зупинений до закінчення карантину,
  3. оскарження комісії регіонального рівня до суду – 6 місяців (загальний строк для звернення до суду) або адміністративне оскарження (подання скарги до комісії ДПСУ),
  4. подання скарги на рішення комісії регіонального рівня до ДПСУ в останні дні закінчення 6-місячного строку – продовжує строк для звернення до суду ще на 3 місяці (три місяці відлічуються від дати отримання рішення ДПСУ на подану скаргу),
  5. якщо рішення від ДПС не отримано – шість місяців з дня звернення зі скаргою до ДПСУ на рішення комісії регіонального рівня,
  6. якщо після отримання квитанції №2 про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН пояснення та документи подавати в останні дні закінчення строку 365 днів, а потім подати скаргу до ДПСУ в останні дні закінчення шестимісячного строку, то строк для звернення до суду продовжується до 1 року 9 місяців з дати отримання квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Отже, всі наведені строки слід корегувати з врахуванням строку продовження карантину.

***

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»