• Посилання скопійовано

Чи штрафують під час карантину за порушення строку реєстрації ПН/РК? Роз’яснення ВС

Верховний Суд України виніс рішення у справі щодо штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН або РК, строк реєстрації яких припадає на період до (!) початку карантину (до 15.02.2020 р.). Розглянемо детальніше видану ВС постанову

Чи штрафують під час карантину за порушення строку реєстрації ПН/РК? Роз’яснення ВС

Нагадаємо, що за п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються.

При цьому у зазначеному пункті наведено перелік винятків, на які не поширюється звільнення від штрафних санкцій, але реєстрації ПН/РК вони не стосуються  (роз’яснення податківців щодо цього ми наводили тут).

Отже, на думку податківців, за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН штрафні санкції не застосовуються у періоді з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ. Зараз він триває до 31 березня 2022 року.

Такою була позиція ДПС у 2020 році, такою вона є і зараз! Про це нещодавно нагадували івано-франківські податківці.

Але,  як у своїх роз’ясненнях, так і на практиці під час камеральної перевірки (на які мораторій під час карантину не встановлено!) податківці  вважають, що звільнення від санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН або РК поширюється на документи, у яких граничний строк реєстрації припадає на період карантину. Починаючи з тих, що з датою складання 16 лютого, у яких граничний термін реєстрації припадає на період з 1 березня 2020 року.

Проте знайшовся платник податку, який з таким підходом не погодився і звернувся до суду з проханням скасувати нарахований йому штраф. 

 

Що вирішив ВС? 

Верховний Суд виніс рішення у своїй постанові від 10.12.2021 р. у справі №420/10367/20. Зокрема, у ній було наведено два важливі висновки:

  • перелік порушень податкового законодавства, за які контролюючим органом нараховуються штрафні санкції в період дії карантину на території України, є вичерпним та не включає застосування штрафних санкцій за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних у період з 1 березня 2020 року і по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;

  • податкове правопорушення у вигляді несвоєчасної реєстрації ПН або РК в ЄРПН є триваючим порушенням, початком якого є наступний день за останнім (граничним) днем реєстрації податкової накладної, а припиняється таке порушення в день фактичної реєстрації податкової накладної.

Вказується, що у контексті застосування п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ значення має саме факт вчинення відповідного порушення, складом якого, в даному випадку, є порушення строку реєстрації ПН або РК в ЄРПН.

Водночас обставини щодо періоду вчинення правопорушення мають значення для визначення розміру нарахованих штрафних санкцій, а не у цілях встановлення застосовності вказаної норми закону у правовій кваліфікації такого правопорушення, як триваючого.

Тобто, на думку суду, санкції не застосовуються за порушення строку реєстрації ПН або РК, починаючи з 1 березня 2020 року, проте за період до 1 березня 2020 року такі штрафні санкції підлягають застосуванню.

Тут варто згадати, що розмір штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН залежить від тривалості порушення строку реєстрації:

  • 10% суми ПДВ - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

  • 20% суми ПДВ - від 16 до 30 календарних днів;

  • 30% суми ПДВ - від 31 до 60 календарних днів;

  • 40% суми ПДВ - від 61 до 365 календарних днів;

  • 50% суми ПДВ - на 366 і більше календарних днів.

І якщо з першим висновком суду все зрозуміло, то другий висновок вимагає додаткового пояснення. Розглянемо його на прикладі.

 

Приклад

Платником податків під час дії карантину (наприклад, у червні 2020 р.) було зареєстровано декілька ПН з порушенням строку реєстрації. При цьому такі ПН мали бути зареєстровані ще у січні 2020 р. або у серпні 2019 р., тобто до початку коронавірусного карантину і мораторію на застосування штрафів. 

Суд вважає, що за це порушення строків реєстрації ПН платника можна штрафувати і під час карантину. Але розмір штрафу залежить від дати реєстрації і того, які розміри штрафів діяли на цю дату:

  • ПН, строк порушення терміну реєстрації яких припадає на період з січня 2020 року по 01.03.2020р. – штрафні санкції застосовуються у розмірі 30% суми податку (хоча мав би бути у розмірі 40% за логікою податківців);

  • ПН, строк порушення терміну реєстрації яких припадає на період з серпня 2019 року по 01.03.2020р. – штрафні санкції застосовуються у розмірі 40% суми податку.

Чому? Тому що ВС вважає: якщо ПН була складена до 15.02.2020 року, то за несвоєчасну реєстрацію штрафні санкції застосовуються у розмірі відповідно до періоду, починаючи з дня, наступного за граничним днем реєстрації такої ПН і закінчуючи 1 березня 2020 року (датою початку дії звільнення від штрафних санкцій), незалежно від фактичної дати реєстрації таких ПН вже під час карантину. 

Тобто, на думку ВС, під час карантину розмір штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН або РК в ЄРПН не збільшується та не зростає.

***

Читайте також:

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»