• Посилання скопійовано

Повторне навчання з охорони праці – чи потрібне воно для аналогічних посад?

Типове положення про навчання з охорони праці №15 вимагає повторного проходження навчання для сумісників. Проте лише у разі працевлаштування на іншу роботу/посаду, що потребує додаткових знань з охорони праці

Повторне навчання з охорони праці – чи потрібне воно для аналогічних посад?

Коментар до Постанови ВС від 25.11.2021 р. у справі № 520/5530/19

Свого часу Держгірпромнагляд у листі від 18.08.2014 р. №6293/0/8-03/6/14 звернув увагу, що навчання з питань охорони праці за рахунок роботодавця повинні проходити всі працівники при прийнятті на роботу, виконанні робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою.

А для тих працівників, які пройшли навчання, в посвідчені зазначається посада, місце роботи працівника  та перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці і з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань. Цей перелік нормативно-правових актів з охорони праці складається для конкретного підприємства, яке є замовником навчання.

Сумісники у цьому питанні не є винятком, для них працюють ті ж самі вимоги.

Держпраці уточнює: при працевлаштуванні в порядку сумісництва на інше підприємство працівник проходить навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Чи працюють ці вимоги для аналогічних посад? Дізнаємося, що вважають Держпраці та ВС на прикладі коментованої судової справи.

 

Зміст справи

У коментованій справі Держпраці провела перевірку ТОВ «Завод» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За результатами перевірки складено акт, яким, зокрема, встановлено порушення ТОВ «Завод» Закону «Про охорону праці», «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів» НПАОП 40.1-1.21-98, «Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів», «Правил охорони праці під час зварювання металів» НПАОП 28.52- 1.31-13».

Так, працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці на сьогодні визначений  Типовим положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та переліку з робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим Наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці №15.

І відповідно до п. 3.6 Типового положення №15 особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Чому ж, знаючи про ці норми та вимоги, товариство допустило до роботи сумісника, який не пройшов таке навчання?

ТОВ «Завод» було прийнято працівника на роботу на посаду інженера-механіка за сумісництвом, який пройшов необхідне навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів у навчальних закладах за основним місцем роботи, що підтверджується посвідченням №6х/77 від 15.06.2017 р.

Теж саме стосується й працівників, які прийняті за сумісництвом на такі посади як  електрогазозварювальник (згідно з посвідченням №102 від 22.06.2017 р. та дозволу на право виконання робіт в електроустановках до 1000 В від 05.03.2019 р.), заступник генерального директора (згідно з посвідченням№4605 від 01.12.2017 р.,  інженер з охорони праці (посвідчення №68-634-18-5 від 20.11.2018 р.), і навіть генеральний директор ТОВ «Завод» (посвідчення № 4604 від 01.12.2017 р.).

Водночас за результатами перевірки складено Припис №19-03-01-5123/0422-1510/5116 від 25.04.2019 р., за яким:

  • пункти 1-3 вказаного припису винесені на підставі встановлення непроходження електрогазозварником спеціального навчання і перевірки знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці у встановленому порядку («Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями» НПАОП 0.00-1.71-13»), який допущений до виконання робіт;
  • пункти 5-8 вказаного припису винесені на підставі того, що члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці, директор, заступник директора з виробництва та інженер з охорони праці не пройшли навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці у встановленому порядку («Правила охорони праці під час зварювання металів» НПАОП 28.52- 1.31-13»).

Найголовнішим є те, що працівники, які зазначені у приписах Держпраці, були прийняті за сумісництвом до ТОВ «Завод» на аналогічні посади, як і за основним місцем роботи. Навчання та перевірку знань з питань охорони праці вказані працівники пройшли у спеціалізованих установах, про що отримали відповідні посвідчення; термін наступної перевірки знань не настав.

 

Що передбачено Типовим положенням №15?

Згідно з п. 3.8 Типового положення №15 перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов`язків.

Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є тестування, залік або іспит. Тестування проводиться комісією за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит - за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування. Тестування, залік або іспит можуть проводитися у формі дистанційної перевірки знань. Дистанційна перевірка знань здійснюється за умови: забезпечення візуальної аутентифікації того, хто проходить перевірку знань з питань охорони праці; особистої присутності членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці. Дистанційна перевірка знань реалізується шляхом передачі відео-, аудіо-, графічної та текстової інформації у синхронному режимі (п. 3.12 Типового положення).

Відповідно до п. 3.13 Типового положення №15 особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці (додаток 2).

При цьому в протоколі та посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці (п. 3.16 Типового положення).

Згідно з п. 5.6 Типового положення №15 позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Відтак, саме Типове положення №15 вказує на необхідність проходити повторно навчання з питань охорони праці й для сумісників, проте у разі переведення працівника на іншу роботу або призначення його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

 

ВС: повторне навчання для сумісництва аналогічних посад не вимагається!

Колегія суддів Верховного Суду цілком підтримала попередні інстанції та звертає увагу, що чинне законодавство України не передбачає обов`язку працівникам проходити повторне навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов`язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з охорони праці працівникам, які надали документи про проходження відповідного навчання.

Щодо посилання Держпраці на пп. 3.6. Типового положення №15, відповідно до якого особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються, ВС вважає безпідставним, оскільки у даному випадку працівники працюють за сумісництвом у ТОВ «Завод» та на іншому підприємстві за основним місцем праці.

Тобто працівники прийняті на роботу за основним місцем роботи та за сумісництвом до ТОВ «Завод» на аналогічні посади (на що можуть вказувати накази про прийняття на посади, посадові інструкції, трудові договори (контракти) тощо), а не суміщують різні професії (посади) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою.

Залишилось питання щодо чинності посвідчень, адже Держпраці у своєму роз’ясненні вказує, що, зокрема, інженеру з охорони праці при переході на роботу на інше підприємство необхідно отримувати нове посвідчення з охорони праці.

Проте, на нашу думку, при сумісництві аналогічних професій (посад), змінювати посвідчення не потрібно, як не потрібно вимагати нового. Адже посвідчення видається працівнику, а не юрособі-роботодавцю.

***

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»