• Посилання скопійовано

Санкцію за непрацевлаштування інвалідів не може бути стягнено пізніше 16 жовтня відповідного року

Постанова ВСУ від 21.02.2011 р. у справі 21-9а11

Нагадаємо, що за змістом статті 20 Закону України від 21.03.91 р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів сплачуються (нараховуються, застосовуються) підприємствами самостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною 1 статті 19 цього Закону.
Причому з 19.03.2006 р. до правовідносин зі стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів не застосовуються строки, визначені статтею 250 Господарського кодексу України.
Виникає запитання: якщо норматив підприємством не виконано, станом на 16.04.2011 р. штрафи не сплачено, чи може Фонд інвалідів у 2012 році звернутись до суду з позовом про стягнення санкцій?
ВСУ постановою від 21.02.2011 р. у справі №21-9а11 дійшов таких висновків.
Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГК, адміністративно-господарські санкції може бути застосовано до суб’єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня порушення цим суб’єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення госпдіяльності, крім випадків, передбачених законом.
Враховуючи приписи ч. 1 ст. 238 ГКУ та статті 20 Закону №875-XII, на думку Верховного суду України, саме з 16 квітня відповідного року у контролюючого органу виникає право на стягнення не сплачених підприємством самостійно сум санкцій у судовому порядку. При цьому на ці правовідносини поширюється строк звернення до суду, встановлений статтею 99 КАС.
Частина 4 статті 20 Закону №875-XII, за змістом якої до правовідносин зі стягнення адміністративно-господарських санкцій, передбачених цим Законом, не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГК, не має правового значення для вирішення цього спору, оскільки в останній нормі визначено строки застосування адміністративно-господарських санкцій, а не їх стягнення.
Отже, відділення Фонду інвалідів, звернувшись, за нашим прикладом, у 2012 році до суду про стягнення санкцій за незайняті інвалідами у 2010 році робочі місця, порушить строк звернення до суду, встановлений ч. 2 ст. 99 КАС, — шість місяців.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»