• Посилання скопійовано

За проведення через РРО готівки понад 10 000 грн - адмінвідповідальність

За перевищення 10-тисячного обмеження на готівкові розрахунки, проведені через РРО або касу, передбачено адмінвідповідальність як до госпсуб’єкта – платника готівки, так і до госпсуб’єкта, який її приймає

За проведення через РРО готівки понад 10 000 грн - адмінвідповідальність

Міндоходів в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 109.21) роз'яснило, що  підприємства (підприємці) вправі здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізособами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою. На сьогодні - це 10 000 грн (Постанова НБУ від 06.06.2013 р.№ 210).

Платежі понад цю суму проводяться через банки або небанківські фінустанови, які мають ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом:

- перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;

- внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки.

Кількість підприємств (підприємців) та фізосіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження стосується також розрахунків за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

За порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою та незабезпечення можливості розрахунків електронними платіжними засобами, передбачено накладення штрафу на підприємця чи посадових осіб юрособи у розмірі від 100 до 200 н.м.д.г.

За повторне порушення, вчинене особою, яку протягом року уже було піддано адміністративному стягненню, передбачено штраф від 500 до 1000 н.м.д.г.

Враховуючи викладене вище, у разі перевищення граничної суми розрахунків готівкою у розмірі 10000 грн, при проведенні розрахунків через РРО або касу підприємства, застосовується адміністративна відповідальність як до суб’єкта господарювання – платника готівки, так і до суб’єкта господарювання, який приймає готівку.

На підставі: Міністерство доходів і зборів України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»