• Посилання скопійовано

Покарання за корупційні правопорушення посилено: закон в дії

З 4 червня частково вступив в силу Закон № 1261-VII, яким установлено більш жорсткі види покарань за кримінальні корупційні правопорушення щодо юросіб

Покарання за корупційні правопорушення посилено: закон в дії

Сьогодні, 4 червня, частково вступив в дію Закон України від 13.05.2014 №1261-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України".

Зокрема, відтепер за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, передбаченої Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції" штрафуватимуть на суму 2550-5100 грн (від 150 до 300 н.м.д.г.)

Окрім того, встановлено більш жорсткі види покарання за корупційні правопорушення для юридичних осіб. Підставою для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру є незабезпечення виконання покладених на уповноважену особу юрособи законом або установчими документами обов'язків щодо вжиття заходів із запобігання корупції, що призвело до вчинення будь-якого із злочинів, передбачених у ст. 209 і 306, ч. 1 і 2 ст. 368-3, ч. 1 і 2 ст. 368-4, ст. 369 і 369-2 Кримінального кодексу.

Суд застосовує штраф виходячи з двократного розміру незаконно одержаної неправомірної вигоди.

У разі коли неправомірну вигоду не було одержано, або її розмір неможливо обчислити, суд, залежно від ступеня тяжкості злочину, вчиненого уповноваженою особою юрособи, застосовує штраф у таких розмірах:

 - за злочин невеликої тяжкості - 5-10 тис. н.м.д.г.;

 - за злочин середньої тяжкості - 10-20 тис. н.м.д.г.;

 - за тяжкий злочин - 20-50 тис. н.м.д.г.;

 - за особливо тяжкий злочин - 50-75 тис. н.м.д.г.

При цьому, враховуючи майновий стан юрособи, суд може застосувати штраф із розстрочкою виплати певними частинами строком до трьох років.

Також посилено відповідальність за підкуп посадових осіб. Тепер за такі діяння караються:

- штрафом від 100 до 250 н.м.д.г  (1700 -4250 грн),

- або громадськими роботами на строк до ста годин,

- або виправними роботами на строк до одного року,

- або обмеженням волі на строк до двох років,

- або позбавленням волі на той самий строк, із спеціальною конфіскацією.

За повторне правопорушення або за попередньою змовою групою осіб передбачено штраф від 250 до 500 н.м.д.г. (4250-8500 грн).

Особа, яка пропонувала, обіцяла або надала неправомірну вигоду, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно неї були вчинені дії щодо вимагання неправомірної вигоди і після цього вона добровільно заявила про те, що сталося.

Зауважимо, що під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги, що перевищують 1,5 н.м.д.г., або нематеріальні активи, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Внесені Законом зміни до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» в частині проведення перевірок достовірності зазначених відомостей у майновій декларації наберуть чинності з 1 січня 2015 року.

Новини по темі:

Підписано антикорупційний закон для спрощення візового режиму з ЄС

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»