• Посилання скопійовано

Відповідальність: одне правопорушення – одна стаття ПКУ?

За одне податкове правопорушення платник не може бути притягнутий до відповідальності за різними статтями ПКУ. Це правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу

Відповідальність: одне правопорушення – одна стаття ПКУ?

Податківці у листі від 14.06.2016 р. №6414/П/99-99-10-02-14 нагадують, що у разі притягнення платника до відповідальності у вигляді штрафу за певною статтею ПКУ, виключається можливість притягнення його до відповідальності, передбаченої іншими статтями ПКУ, за одне і те ж правопорушення (одне податкове правопорушення не може тягнути відповідальність за різними статтями Кодексу).

Водночас це правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу, оскільки у такому випадку відсутня повторність.

Застосування штрафної санкції у разі скасування податкового повідомлення-рішення у судовому порядку, має здійснюватися виключно за умови наявності ознак складу податкового правопорушення у діях (бездіяльності) платника. При цьому таке визначення суми грошового зобов’язання не буде вважатися повторним, оскільки скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»