• Посилання скопійовано

Прем’єр-міністр пригрозив роботодавцям штрафами за невиконання вимог щодо зарплат

В. Гройсман закликає бізнес забезпечити виплату своїм працівникам заробітної плати на рівні не менше ніж мінімальна у 3200 грн. Своєю чергою, для працівників бюджетної сфери видатки на фінансування підвищених зарплат передбачені

Прем’єр-міністр пригрозив роботодавцям штрафами за невиконання вимог щодо зарплат

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок, 27 грудня.

"Я вимагаю як Прем’єр-міністр, щоб людям, які працюють, платили чесну заробітну плату з двох причин. Перше, найголовніший виклик для нас для всіх – це боротьба з бідністю. Для того, щоб почати з цим реально боротися, треба підвищувати у тому числі мінімальну заробітну плату. Уряд зробив цей крок, у бюджетній сфері ми це виконаємо бездоганно. Приватний сектор, бізнес має це теж виконати. Я вважаю, що такі можливості сьогодні у бізнесу є. Я прошу, я звертаюся з проханням: цінуйте своїх робітників, дайте їм мінімальну заробітну плату за їхню сумлінну працю", - заявив Володимир Гройсман.

"Для бюджетної сфери у країні є достатньо коштів для виплати заробітної плати і лікарям, і вчителям, і усім іншим бюджетним категоріям", - наголосив Глава Уряду.

Він також нагадав, що у бюджеті на 2017 рік прийнято рішення про підвищення першого тарифного розряду до 1600 грн. Таким чином, заробітна плата буде нараховуватися не від 1335 грн, як було раніше, а від 1600 грн.

Прем’єр-міністр застеріг роботодавців від зловживань, наприклад щодо оформлення працівника на півставки, неповний робочий день. Прем’єр-міністр нагадав, що було розширено повноваження органів влади, у тому числі органів місцевого самоврядування, щодо перевірок на підприємствах. Виявлене неспівпадіння у тому, що людина працює повний робочий день, а оформлена як на неповний, каратиметься штрафом у сотні тисяч гривень. За недопуск відповідальних осіб на підприємство для здійснення перевірки також передбачені штрафні санкції.

"Не треба нікому бавитися, - підкреслив Володимир Гройсман. - Людина, яка працює, має отримати нормальну заробітну плату – не менше ніж 3200 грн", що відповідає споживчому кошику.

"Я не хочу нікого карати, просто прошу усіх роботодавців: поважайте своїх працівників, нарахуйте заробітну плату, яку вони чесно заробили, не менше рівня мінімальної заробітної плати 3200 грн, сплатіть за них внески у Пенсійний фонд, і ситуація в країні почне налагоджуватися", - підкреслив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр зауважив, що Уряд оголосив про підвищення мінімальної заробітної плати  два місяці тому, що забезпечило достатній час роботодавцям для проведення розрахунків і вивчення питання.

Глава Уряду зазначив, що дав доручення Віце-прем'єр-міністру України Павлу Розенку провести у грудні всеукраїнську селекторну нараду за участі представників Міністерств освіти, охорони здоров'я, соціальної політики, Державної фіскальної служби, Державної аудиторської служби, Пенсійного фонду, Державної служби з питань праці, профспілок та профільних заступників голів державних адміністрацій "для того, щоб нікому не було повадно гратися з мінімальною заробітною платою".

Уряд проаналізує ключові показники ефективності по кожному регіону протягом 2015-2016 років по категоріям, "скільки було зайнятих людей, скільки їм нарахували заробітну плату, скільки було сплачено" та буде їх системно відслідковувати.

"Я думаю, що ми за декілька місяців порядок у цей сфері наведемо. Зрозуміло, що не усі зразу з розумінням і повагою поставляться до працюючих людей, але Уряд допоможе усім зрозуміти невідворотність цього шляху і необхідність його виконання. Люди мають отримувати нормальну заробітну плату і чесну", - наголосив Прем’єр-міністр.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»