• Посилання скопійовано

Що буде за несплату ЄСВ фізособі-підприємцю?

Податківці нагадали, яка відповідальність передбачена у разі несвоєчасної сплати ЄСВ фізособами-підприємцями

Що буде за несплату ЄСВ фізособі-підприємцю?

ДФС у Івано-Франківській області нагадала про порядок сплати ЄСВ для фізосіб-підприємців.

Фізособи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ).

 

Штраф за несплату ЄСВ

За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ на підприємців накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11  ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Але це ще не все...

Згідно з ст. 165 -1 КпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ  фізособами – підприємцями або особами, які забезпечують себе роботою самостійно, буде каратися адмінштрафом. А саме, у сумі:

  • що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – тягне за собою накладення штрафу від 40 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тягне за собою накладення штрафу від 80 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому нормами ст. 165 -1 КУпАП не передбачена адміністративна відповідальність за вказане порушення для членів фермерських господарств.

 

Від редакції

Статтею 38 КУпАП встановлено, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніше ніж через два місяці з дня виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді). 

Штрафи за ст. 165-1 КУпАП накладають саме податківці (а не суд). 

Триваючим адміністративним правопорушенням є порушення, пов'язані з довготривалим, безперервним невиконанням обов'язків, передбачених правовою нормою. Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила які-небудь встановлені дії або бездіяльність, і далі перебуває в стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан триває протягом значного часу, і весь час винний безперервно скоює правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов'язків. Таким чином, триваючі правопорушення припиняються, якщо факт цих правопорушень виявлено компетентним органом при проведенні перевірок. Про це ДФСУ говорила у листі від 11.09.2015 р. №33814/7/99-99-17-03-01-17.

 

Днем вчинення правопорушення у разі несплати ЄСВ є наступний за останнім днем граничного терміну сплати єдиного внеску. А ось у разі несвоєчасної сплати - термін правопорушення обчислюється за датою фактичної сплати єдиного внеску.

***

Читайте також: Оскарження штрафних санкцій та пені за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»