• Посилання скопійовано

Усю готівку за посередницькими договорами треба відображати в Книзі обліку підприємця. Інакше - штраф!

Податківці вже неодноразово повідомляли, що у Книзі обліку підприємця мають відображатися усі надходження в межах посередницьких договорів (комісії, доручення, агентських договорів тощо). А от які наслідки для підприємця, якщо він зазначить у Книзі лише суму своєї посередницької винагороди – дізнаємося з консультації від ДФСУ

Усю готівку за посередницькими договорами треба відображати в Книзі обліку підприємця. Інакше - штраф!

Коментар до листа ДФСУ від 11.05.2018 р. №2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК

Якщо ФОП на єдиному податку 

Про те, як відображати суму отриманих в межах посередницьких договорів коштів у Книзі обліку ФОП на єдиному податку ми детально розглядали у нашому коментарі. Тож тут виключно нагадаємо основні думки щодо цього:

Думка податківців: у Книзі обліку необхідно відображати всю суму коштів, що отримав комісіонер (з врахуванням транзитних коштів), але у декларацію платника ЄП потрапить лише сума винагороди такого комісіонера.

Думка редакції: виконавець має відобразити в Книгах і в декларації лише оподаткований дохід – тобто лише суму отриманої винагороди.

Але податківці на своїй позиції наполягають і вже загрожують штрафами. Саме про це йдеться у коментованому листі. 

У податковій консультації від 11.05.2018 р. №2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК податківці зазначають, що відображення у Книзі обліку лише суми комісійної винагороди прирівнюється до порушення Положення №148 у частині своєчасного та повного оприбуткування готівки.

Подивимось, чи це правда. 

З самого початку визначимося: Положення №148 регулює порядок ведення касових операцій у національній валюті України. А готівкою вважаються грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам'ятні монети, які є платіжними засобами). 

Тобто, якщо розрахунки за посередницьким договором ФОП проводить виключно безготівково, штрафи за неоприбуткування готівки в цьому випадку податківці застосовувати не мають права! 

А ось щодо готівкових розрахунків ситуація дещо інша. Відповідно до ч. 18 Положення №148 оприбуткування готівки - проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/Книзі обліку доходів і витрат.

Зверніть увагу! Термін «Книга обліку доходів і витрат» у Положенні №148 умовний. Він означає документ установленої форми, що застосовується відповідно до законодавства України для відображення руху готівки. Форми відповідних Книг обліку доходів і витрат затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (наразі Мінфіном), відповідно до вимог ПКУ. А отже, податківці можуть вважати Книгою обліку доходів і витрат будь-які Книги обліку, що їх ведуть підприємці на єдиному податку. 

Податківці також нагадують, що відповідальність за порушення норм обігу готівки передбачена Указом №436. За неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки встановлено штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Тож завчаючи на це, податківці радять для уникнення штрафів відображати повну суму надходжень комісіонера серед доходів у Книзі обліку. Якщо Ви не готові сперечатися із податківцями, ми приєднуємося до цієї поради, але лише в частині готівкових надходжень. 

 

А якщо ФОП на загальній системі оподаткування?

Роз’яснення податківців дозволяють зробити висновок, що наведене вище актуальне і для підприємців-«загальників». 

Зокрема, наразі у «ЗІР» (категорія 104.04) міститься таке: 

«Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування – посередник (комісіонер, повірений тощо) включає до складу доходу всю суму виручки у грошовій та негрошовій формі, отриману за договором комісії, доручення тощо. Тобто, до складу доходу включається як вартість проданих товарів (робіт, послуг) так і комісійна винагорода.

До складу витрат включається сума вартості придбаних товарів (робіт, послуг), з метою їх подальшої реалізації згідно договору комісії, за умови їх документального підтвердження, сформованого на загальних підставах».

А оскільки так, то звісно, такий підприємець має відобразити суму такого доходу і у Книзі обліку. Втім, у нього різниці між даними декларації і Книги не виникне, оскільки до декларації потрапить оподаткований дохід – різниця між отриманими доходами і витратами.  Тож, для ФОП на загальній системі оподаткування вимоги податківців логічні і зрозумілі. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»