• Посилання скопійовано

Не перераховано податок до бюджету з вини банку: хто винний?

Відповідно до законодавства платник податків не несе відповідальності за дії банківських установ щодо подальшого їх перерахування до бюджету (постанова ВС/КАС, справа №823/1985/17 від 07.09.2018 р.)

Не перераховано податок до бюджету з вини банку: хто винний?

Фабула судового акта: Задовольняючи позов приватного підприємства до обласного управління ДФС про незаконне застосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату єдиного внеску, суди першої та апеляційної  інстанцій виходили з того, що за спірний період позивачем у повній мірі та своєчасно сплачений ЄСВ, що підтверджується платіжними дорученнями, та звітами щодо нарахування єдиного внеску.

Враховуючи наведені обставини та вимоги п. 22.1п. 22.4 Закону №2346 з врахуванням п. 129.6 ПКУ, суди дійшли висновку, що платник не несе відповідальність за дії банківських установ, щодо подальшого перерахування податків до бюджету, тому відповідне рішення відповідача судом є протиправним та скасовано.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду  погодився  з такими висновками судів першої та апеляційної інстанції з огляду на те, що виконання платником податкового обов'язку по перерахуванню в бюджет суми податкового зобов'язання пов'язано з моментом подання ним до банку платіжного доручення на перерахування відповідних сум податкових зобов'язань та прийняття банком платника розрахункового документа на виконання.

Отже неперерахування ЄСВ з вини банку не є наслідком винних дій платника податку у даній справі, а тому до нього не можуть бути застосовані штрафні санкції та пеня за таке порушення.

Олександр Боков

***

Читайте також: Коли банк не відповідатиме за несвоєчасне перерахування податку до бюджету: позиція ВСУ

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»