• Посилання скопійовано

Як штрафуватимуть за порушення валютного законодавства? Проект постанови КМУ

На виконання норм нового Закону про валюту розроблено проект Порядку застосування контролюючими органами заходів впливу (штрафних санкцій) до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства. Як передбачається, він запрацює з 7 лютого 2019 року

Як штрафуватимуть за порушення валютного законодавства? Проект постанови КМУ

ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ (завантажити), яким затверджується Порядок застосування контролюючими органами заходів впливу (штрафних санкцій) до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства.

Завантажити проект Порядку>>

Цей Порядок визначає механізм застосування контролюючими органами заходів впливу (штрафних санкцій), передбачених статтями 1415 Закону «Про валюту і валютні операції»

Так, до юридичних осіб (крім уповноважених установ), винних у порушенні вимог валютного законодавства, будуть застосовуватися такі штрафи:

  • за здійснення розрахунків на території України з порушенням порядку, встановленого статтею 5 Закону, – штрафні санкції у розмірі 100% суми операції, проведеної з порушенням, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції;
  • за порушення порядку транскордонного переказу валютних цінностей, встановленого статтею 7 Закону, – штрафні санкції у розмірі 100% суми операції, проведеної з порушенням, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції;
  • за порушення заходів захисту, запроваджених НБУ відповідно до статті 12 Закону - штрафні санкції у розмірі 100% суми операції, проведеної з порушенням. 

Згідно зі ст. 1 Закону про валюту, уповноважені установи - це банки, небанківські фінансові установи та оператори поштового зв’язку, які отримали ліцензію Національного банку України згідно з цим Законом.

Підставою для застосування контролюючими органами заходів впливу (штрафних санкцій) будуть результати (матеріали) документальної перевірки.

Застосовані такі штрафи можуть бути протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення. За кожне порушення вимог валютного законодавства може бути застосований тільки один із заходів впливу.

Суми стягнених штрафних санкцій будуть спрямовуватися до державного бюджету.

Очікується, що ця постанова набере чинності з 7 лютого 2019 року. Тим часом зауваження  та пропозиції стосовно змісту проекту постанови можна надсилати у письмовій та електронній формі за адресами:

  • Державна фіскальна служба України: 04053, м. Київ-53, Львівська площа, 8, e-mail: ibochko@sfs.gov.ua.
  • Державна регуляторна служба України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд . 9/11, e-mai: inform@dkrp.gov.ua.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»