• Посилання скопійовано

Викликали на допит як свідка у податкових кримінальних провадженнях: як поводитися?

Експерти підготували пам’ятку для осіб, яких викликають для допиту як свідків у податкових кримінальних провадженнях

Викликали на допит як свідка у податкових кримінальних провадженнях: як поводитися?

Ми вже неодноразово і в порядку надання правової допомоги своїм клієнтам, і через публікації робили спроби роз’яснити порядок здійснення виклику для допиту у кримінальному провадженні, але, як свідчить практика, необхідність в повторенні «пройденого матеріалу» не відпадає.

Але цього разу ми спробуємо роз’яснити не те, що повинен, може чи не має права робити слідчий під час здійснення виклику, а те, як себе поводити людині, яку викликають для допиту.

Наведені нижче рекомендації можуть бути застосовані потенційними свідками в будь-якому кримінальному провадженні, але найбільш актуальнимивони будуть саме для засновників-директорів підприємств, оскільки їх статус свідка у податковому кримінальному провадженні є досить умовним.

Отже, до Вас за місцем роботи чи мешкання з’явились співробітники податкової міліції (принаймні, так себе представили), які метою свого візиту називають вручення Вам повістки до слідчого. Що робити в такому випадку:

1. Не панікувати;

2. Попросити візитерів назвати себе та пред’явити службові посвідчення;

3. Якщо посвідчення пред’явлені, записати прізвища, імена, по батькові, посади та контактні дані «гостей». Отримати повістку. Про вручення повістки повідомити свого адвоката. Передати йому повістку чи її фотокопію;

4. Якщо посвідчення не пред’явлені, відмовитись від отримання повістки, подальшої комунікації з візитерами та вимагати від них покинути приміщення, де Ви знаходитесь. В разі невиконання Ваших вимог - викликати поліцію;

5. Під час очікування приїзду поліції, зателефонувати адвокату, зробивши це помітно для візитерів. Повідомте їх про те, що адвокат вирушив до Вас.

Практика свідчить, що виконання п. 5 достатньо для того, щоб  «гості» покинули місце Вашого перебування, залишивши повістку в дверях. Така повістка не породжує для Вас будь-яких юридично значимих наслідків, але за інформативною цінністю не відрізняється від врученої належним чином.

Виклик поліції необхідний для фіксації як самого факту візиту до Вас, так і особистих даних візитерів. Ці дані, в разі необхідності, можуть бути використані при оскарженні незаконних дій співробітників податкової міліції. І ніде правди діти – так чи інакше, але зайвий розголос також податківцям не потрібний.

Нерідко трапляється і так, що податківці, хоча і додержали вимоги закону щодо порядку вручення повістки, але діяти зовсім без порушень – напевно, в їх колі вважається дурним тоном, а тому вони намагаються не відкладати «бесіду» на потім і розпочинають її негайно. Кілька порад на такий випадок.

1. Не давати жодних пояснень! В момент отримання повістки спілкування обмежується лише набором фраз, необхідним для вручення-отримання повістки;

2. Допит може бути проведений не раніше, ніж через три дні після вручення повістки, тому не погоджуйтесь на допит безпосередньо після вручення повістки на місці вручення чи на пропозицію або вимогу негайно «проїхати» для допиту;

3. Повідомте  особу, яка вручила повістку, що будь-які розмови з питань, які виходять за межі формальностей при врученні виклику, можуть мати місце лише за участі вашого адвоката;

4. Не підтримуйте спроб особи, яка вручає повістку, зав’язати з Вами розмову на будь-які теми і з будь-яких приводів;

5. Якщо після вручення повістки до вас надходять інші, не підкріплені ухвалою слідчого судді, вимоги (надати документи, впустити до приміщення офісу, квартири, надати доступ до баз даних, комп’ютерної техніки тощо), відмовляйтесь їх задовольняти – вони в будь-якому випадку незаконні!

Зустрівши опір, податківець, ймовірно, намагатиметься «переконати» такого непокірного свідка, а тому вдасться до своїх «лайфхаків», які полягають у погрозах примусово доставити такого свідка до слідчого або взагалі запроторити його за грати.

З цього приводу слід пам’ятати наступне:

1. Статті ККУ, злочини за якими уповноважений розслідувати слідчий податкової міліції, взагалі не передбачають такої санкції, як позбавлення волі;

2. До свідка не може бути застосовано тримання під вартою або інший запобіжний захід;

3. Привід свідка для допиту може бути здійснено лише за ухвалою слідчого судді і лише в результаті неодноразової неявки для допиту без поважних причин за належним чином врученими повістками.

4. Відмова бути допитаним безпосередньо після вручення повістки не є відмовою свідка давати свідчення, передбаченою ст. 385 ККУ.

Отже, погрози позбавити свідка волі, притягнути до кримінальної відповідальності за відмову давати свідчення не мають під собою ніякого законного підґрунтя.

Насамкінець, хотілося б зазначити, що вибір конкретного способу дій залежить від обставин, в яких доводиться діяти, але здебільшого отримання повістки не призводить до погіршення Вашого становища, а напроти – дозволяє отримати з різних джерел інформацію до того, як її з Вас намагатиметься отримати слідчий. Тому, не варто докладати надто багато зусиль для того, щоб від неї сховатись.

Про те, як діяти на самому допиті, поговоримо в наших наступних публікаціях.

Микита Задорожний,

адвокат ID Legal Group

Джерело: ID Legal Group

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»