• Посилання скопійовано

Помилилися при розрахунку лікарняних та отримали більше коштів від ФСС: які штрафи чекають?

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму і сплачують штраф у розмірі 50% такої суми

Помилилися при розрахунку лікарняних та отримали більше коштів від ФСС: які штрафи чекають?

ФСС нагадує, що найпоширенішою помилкою при оплаті листків непрацездатності є надмірне нарахування матеріального забезпечення, у зв’язку з чим виникає переплата матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50% такої суми. За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно, на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

З метою мінімізації порушень законодавства під час нарахування, призначення та виплати матеріального забезпечення Фонд застосовує свою  контролюючу функцію. З березня 2019 року відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо цільового використання роботодавцями страхових коштів.

Належний соціальний захист працюючих громадян – це, передусім, правомірне використання коштів Фонду, ефективність роботи якого великою мірою залежить від компетентності та добросовісності роботодавців.

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»